Peste 60 de milioane de euro din fonduri europene pentru infrastructura oraşului Basarabilor
Curtea de Argeş – primar Constantin Panţurescu
În ultimii ani, în municipiul Curtea de Argeș, s-au deschis multe șantiere de către administrația locală. Se lucrează intens și acum, iar la finalul anului, câteva proiecte vor fi finalizate. Primarul Constantin Panțurescu împreună cu echipa sa au adus în municipiu peste 60 de milioane de euro din fonduri europene, iar asta se vede la fiecare pas.
Ca niște buni gospodari, înainte de a repara asfaltul și trotuarele, Primăria a implementat proiectul „Reabilitare rețea de apă-zona centrală din municipiul Curtea de Argeș”, prin care au fost reabilitați 16.522 metri de conducte de pe străzile Victoriei cu străzile adiacente. Proiectul, de aproape 10 milioane de lei, a fost finalizat.
Un alt proiect important pentru oraș și pentru cetățenii lui este „Dezvoltarea unui sistem de transport modern, accesibil şi durabil în municipiul Curtea de Argeş”. Valoarea contractului este de 30.255.661,66 fără TVA, iar valoarea totală a proiectului 41.441.642,56 lei. „Cine zice că e simplu să iei bani din fonduri europene se înşală. Noi, după un an şi jumătate de muncă titanică, cu documente, cu proiecte, cu licitaţii, am început să punem în practică un proiect în valoare de peste 10 milioane de euro la finalul căruia oraşul va arăta altfel, mult mai frumos”, declara primarul Constantin Panțurescu în 2020, după ce finanțarea a fost aprobată pentru acest proiect.
Proiectul include realizarea a 4 km de piste de biciclete, 4 sisteme de închiriere a bicicletelor şi 15 locaţii pentru parcări pe termen scurt în vecinătatea principalelor puncte de interes, amenajarea a 7 puncte de încărcare pentru autovehiculele electrice sau hibride, reabilitarea şi modernizarea trotuarelor şi a zonelor pietonale inclusiv pentru persoane cu dizabilităţi, dotarea cu 9 aparate de taxare pentru autovehicule (parcometre). Trotuarele au fost pavate cu granit, parcometrele au fost montate, iar pistele de bicicliști urmează să fie asfaltate. Centrul orașului arată mult mai bine acum.
Administrația locală mai are în implementare un proiect intitulat „Dezvoltarea transportului public în municipiul Curtea de Argeș”, cu o valoare totală de 47.028.577,51 lei, prin care se fac investiții importante și în domeniul transportului public de persoane. Proiectul vizează achiziționarea a 14 autobuze electrice, construirea staţiilor de alimentare a autobuzelor alimentate electric, modernizarea stațiilor de transport public, realizarea unei autobaze în cartierul Progresu, sistem e-ticketing.
Și iluminatul public face obiectul unei modernizări tot cu fonduri europene, prin proiectul „Eficiența energetică prin implementarea sistemului de gestionare inteligentă a iluminatului public în municipiul Curtea de Argeș”, în valoare totală de 10,262,921.12 lei. Obiectivele proiectului constau în extinderea sistemului de iluminat public cu 2,20 km, creșterea numărului de aparate de iluminat la 2860 aparate LED, scăderea consumului estimat de energie electrică la 612.474,00 kWh/an, reducerea emisiilor de CO2 cu minimum 51,05% (176 echivalent tone CO2 la sfârșitul implementării. De asemenea, proiectul presupune înlocuirea aparatelor de iluminat și a consolelor de susținere cu aparate cu tehnologie LED în baza unei proiectări atente, extinderea rețelei de iluminat public pe străzile Fântânele, Albești, teren aferent Primărie și parcurile „Fântâna lui Manole” și „Sân Nicoară”, modernizarea rețelei de iluminat public prin înlocuirea aparatelor de iluminat pe stâlpi existenți, extinderea rețelei de iluminat în unele zone și instalarea unui sistem inteligent de management prin telegestiune. În plus, se vor folosi 10 ansambluri fotovoltaice compuse din panou fotovoltaic, aparat de iluminat, stâlp metalic, acumulator. Proiectul este la final.
Administrația locală de la Curtea de Argeș, cea mai performantă dintre cele de după 1989, mai are și alte proiecte, iar cel de la stația de epurare este extrem de important în condițiile în care stația veche nu mai funcționează de mulți ani. Contractul este în valoare de 23.576.236 lei plus TVA, iar primarul Panțurescu a obținut o prelungire a termenului de finalizare, constructorul dând asigurări că în luna august se vor face deja primele probe la stație.
O mare problemă a locuitorilor municipiului Curtea de Argeș, dar și a celor care îl vizitează este șoseaua de centură. Ministerul Transporturilor a încheiat un parteneriat cu primăria, iar licitațiile pentru construirea unei variante ocolitoare au avut loc, la toamnă urmând să fie gata studiul de fezabilitate.
Canalizarea menajeră urmează să fie realizată pe strada Victoriei și pe străzile adiacente, 30 de insule ecologice vor fi montate în oraș, iar Spitalul Municipal are în derulare mai multe proiecte, tot prin Primărie.
Se lucrează peste tot la Curtea de Argeș, dar administrația locală nu se oprește aici. Alte finanțări vor fi aduse pentru ca alte probleme, vechi, să fie rezolvate.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro