Pleci în străinătate pentru un trai mai bun? Evită să ajungi victima exploatării prin muncă

de | 12.02.2023 13:09 | Știri, Administrație, După locație, După subiect, Județean, Lifestyle, Național, Pitești

Inspecția Muncii, prin intermediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș, vine în sprijinul cetățenilor români, în vederea conștientizării acestora, pentru a nu cădea victime ale înșelătoriilor și exploatării prin muncă în afara granițelor tării.

Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Argeș vine cu câteva faturi utile pentru românii care vor să muncească în străinătate. De altfel, referitor la intermedierea și plasarea forței de muncă în străinătate, informații suplimentare pot fi obținute accesând și site-ul ITM Argeș.

În contextul actual, din datele oferite de Ambasada României la Oslo, s-a concluzionat că cetăţeni români, aflaţi la muncă pe teritoriul Norvegiei, au devenit victime ale exploatării prin muncă şi/sau ai unor înşelătorii financiare, arată cei de la ITM Argeș. ”Astfel, muncitorii români au fost fraudaţi de compatrioţi, care, la adăpostul firmelor pe care le conduceau, au furat acestora cartea de identitate bancară şi au accesat credite foarte mari, la diferite instituţii de credit din Norvegia, în numele şi pentru angajatul lor. Mulţi dintre aceştia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care sunt în posibilitatea de a le achita. În timp ce plăţile au ajuns către angajator, facturile şi creanţele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant”, potrivit comunicatului transmis de ITM Argeș.

Cum te păcălesc?

Metodele folosite de fraudatori sunt: falsificarea foilor de salariu, falsificarea identităţii prin atribuirea de funcţii de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme în numele victimei.

”Facilitatorii” au solicitat 20-30% din sumă, copie după paşaport, CNP Norvegian şi token bancar; pe lângă suma stabilită de comun acord, „facilitatorii împrumută” cu documentele păgubitului alte sume considerabile fără ştiinţa acestuia.

Ai grijă la aceste situații:

  • Se acceptă oferte de locuri de muncă prin intermediul internetului fără o vizită la sediul  agenției de plasare;
  • Selectarea se efectuează cu rapiditate, în orice condiții, fără nici un criteriu de selecție (interviu, verificarea aptitudinilor) care să vă califice pentru locul de muncă  solicitat;
  • Semnarea contractului de mediere în grabă, deși nu dețineți toate documentele necesare medierii;
  • Se ”garantează plecarea la muncă”  într-un timp foarte scurt;
  • Se promite salarizare mare pentru muncă necalificată;
  • Vi se rețin actele de identitate sau cardul bancar.

”Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș, cu sprijinul Instituției Prefectului Argeș, a procedat  la diseminarea informațiilor prezente și prin afișare la sediile Unităților Administrativ Teritoriale din județ”, se arată în comunicatul transmis.

Foto descriptiv.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

România 2023! Locatarii unui bloc topesc zăpadă pentru a se spăla!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Norvegia