Cum poţi termina liceul la 15 ani!

de | 15.01.2025 07:37 | Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle

►  Elevii de excepţie pot promova doi ani de şcoală într-unul singur, o singură dată în fiecare ciclu de învăţământ – primar, gimnazial și liceal.

Elevii capabili de excelenţă vor putea, în sfârşit, să facă doi ani de şcoală într-unul singur, aşa cum se întâmplă în multe sisteme educaţionale din lume. Deşi această măsură este prevăzută în Legea învăţământului din 2023, abia acum se poate şi aplica, după ce Ministerul Educaţiei a elaborat şi publicat un ordin care prevede metodologia privind promovarea a doi ani de studii într-un an școlar.

Ordinul 7.839/2024, care se aplică din 8 ianuarie 2025, menţionează că „accelerarea promovării se realizează prin parcurgerea a doi ani de studii într-un singur an școlar de către elevii care au rezultate școlare excepționale și care au capacitatea fizică și intelectuală de a se adapta cerințelor parcurgerii acestui proces și integrării lor într-o clasă cu elevi de vârstă mai mare”.

Metodologia prevede că un elev poate promova doi ani într-unul o singură dată în fiecare ciclu de învăţământ – primar, gimnazial și liceal -, clasele de început de ciclu de învățământ fiind excluse din programul de parcurgere a doi ani de studii într-un an școlar. Astfel, un copil de excepţie ar putea termina liceul chiar şi la 15 ani dacă aplică pentru reducerea perioadei de studiu în toate cele trei cicluri.

► 10 pe linie – condiţie pentru înscrierea în program

În învățământul primar, înscrierea în acest program se poate face doar pentru parcurgerea claselor a III-a și a IV-a într-un singur an, elevii fiind nevoiţi să aibă în anul școlar anterior calificativul „Foarte bine” la toate disciplinele, precum şi la purtare. În ceea ce îi priveşte pe elevii de gimnaziu şi liceu, aceştia pot solicita studierea a doi ani consecutivi într-unul doar dacă au media generală 10 la fiecare disciplină de studiu şi la purtare. De asemenea, pentru a putea cere parcurgerea a doi ani de studii într-un an școlar, elevii trebuie să promoveze un test interdisciplinar din curriculumul clasei anterioare clasei curente, cu un punctaj de cel puțin 80% din totalul punctajului acordat pe test.

Pentru înscrierea elevilor în programul „Şcoala 2 în 1” trebuie depuse următoarele documente:

  • cererea părintelui/reprezentantului legal al elevului;
  • dosarul personal;
  • rezultatul obținut la testul interdisciplinar;
  • avizul favorabil al consilierului școlar;
  • avizul favorabil al medicului școlar sau al medicului de familie;
  • avizul consiliului profesoral al unității de învățământ.

► Elevii vor fi înscrişi în două clase şi vor primi note în ambele cataloage

Potrivit ordinului ministrului Educaţiei, parcurgerea celor doi ani de studii într-un an școlar se realizează prin frecventarea a cel puțin 50% din cursurile școlare aferente anului curent și a cel puțin 40% din cursurile școlare aferente celui de-al doilea an de studiu conform planului personalizat de învățare elaborat de comisia de monitorizare, iar elevul va primi note ce vor fi înregistrate în cataloagele ambelor clase în care este înmatriculat.

Programul poate fi întrerupt la cererea elevului sau a părinţilor, dar şi dacă la finalul celui de-al doilea modul calificativul obținut este „Bine“ – pentru elevii din ciclul primar, respectiv media notelor la evaluarea curentă pe discipline este mai mică de 9 – pentru elevii din ciclul gimnazial și liceal. În urma întreruperii programului, elevul își continuă studiile în clasa curentă.

Deşi programul poate fi văzut ca un beneficiu pentru elevii excepţionali, există şi dezavantaje: pe de o parte, copiii vor fi separaţi de colegii de clasă cu care au creat relaţii de prietenie şi introduşi în colective cu elevi mai mari, vor sări etape importante din viaţa de şcolari şi, pe de altă parte, vor termina şcoala mai devreme şi vor fi nevoiţi să dea piept cu provocările vieţii de adult când ei vor fi încă adolescenţi.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

La Matematică, Fizică și Informatică. UNST POLITEHNICA București anunță sesiuni de pregătire gratuite pentru admitere

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: elevi | Ministerul Educaţiei

Ultimele articole