Prefectul de Argeș: ”ATENȚIE la urșii de pe Transfăgărășan! Zona este monitorizată! Se dau amenzi!”

de | 13.07.2025 10:20 | Județean, Administrație

Prefectul județului Argeș, Ioana Făcăleață, trage un semnal de alarmă în privința pericolului real reprezentat de prezența urșilor pe Transfăgărășan. Într-un mesaj ferm, oficialul subliniază că siguranța cetățenilor este prioritatea absolută și anunță măsuri clare: comisie mixtă pentru patrulare, monitorizare cu dronă, dar și amenzi pentru turiștii care hrănesc animalele sălbatice. Ioana Făcăleață cere schimbarea legislației și responsabilitate din partea tuturor actorilor implicați.

”ATENȚIE la urșii de pe Transfăgărășan! Zona este monitorizată! Se dau amenzi!

Să nu se uite nicio clipă: Am depus un JURĂMÂNT pe care îl voi respecta cu sfințenie – “Voi face tot ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor județului Argeș.” Și așa va fi!

Nu voi ceda presiunilor, jignirilor sau vreunei amenințări. Singurul meu interes este și va rămâne SIGURANȚA OAMENILOR!

Primesc zilnic imagini înfiorătoare cu câini, oi, capre, vaci, păsări – sfâșiate de urși. E clar că de-a lungul anilor s-a greșit în ceea ce privește gestionarea și înmulțirea lor fără să fie luate măsuri. Îmi doresc să protejăm și urșii și legea să fie schimbată, iar ei să nu trăiască în zonele publice, pe drumuri, lângă școli, lângă casele oamenilor. Iubesc toate animalele, dar nimeni și nimic nu este mai presus decât siguranța argeșenilor, a cetățenilor”, a transmis prefectul de Argeș, Ioana Făcăleață, în deschiderea mesajului publicat sâmbătă pe pagina de Facebook.

”NU voi ceda în fața niciunei presiuni”

Prefectul județului Argeș, Ioana Făcăleață, face un apel ferm către autoritățile centrale pentru schimbarea legii și gestionarea reală a crizei. În paralel, la nivel local, a fost instituită o comisie mixtă care va patrula zona și va sancționa turiștii care încalcă regulile de siguranță.

Sursă foto: FB Facaleata Ioana.

”Spun clar: LEGEA trebuie schimbată, ministerul trebuie să găsească soluții pentru gestionarea acestei situații alarmante. Prefectul nu are atribuții în gestionarea urșilor, eu nu pot decât să respect legea, dar vă asigur ca voi face tot ce ține de mine pentru a proteja viața oamenilor, dar și a animalelor.

Am acceptat injurii și jigniri, încerc să înțeleg interesele unor grupuri, dar NU voi ceda în fața niciunei presiuni, indiferent de formă, când vine vorba despre siguranța oamenilor.

Sfârșitul de săptămână aduce în mod obișnuit un flux mai mare de turiști în zona Transfăgărășan. Tocmai de aceea am dispus formarea unei comisii mixte, alcătuită din reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Gărzii Forestiere, Gărzii de Mediu și Direcției Silvice. Scopul: prevenție, patrulare permanentă și sancționarea fermă a celor care încalcă legea, hrănind urșii sau apropiindu-se periculos de animalele sălbatice.

Este o măsură fermă, dar necesară. Supravegherea zonei nu înseamnă doar ordine publică – înseamnă protejarea vieții oamenilor și a animalelor sălbatice care, din păcate, ajung tot mai des pe marginea drumului, atrași și de hrana pe care unii cetățeni le-o oferă”, explică în completare prefectul Ioana Făcăleață.

Dronă și patrule pe Transfăgărășan

Pe fondul creșterii incidentelor cu urși în zona Transfăgărășanului, autoritățile din Argeș au trecut la măsuri ferme de monitorizare și sancționare. Prefectul Ioana Făcăleață anunță supravegherea activă a traseului, inclusiv cu ajutorul unei drone ultraperformante, și face apel la responsabilitate din partea turiștilor. Hrănirea urșilor este interzisă prin lege și reprezintă un risc major pentru siguranța oamenilor și destabilizarea habitatului animalelor sălbatice. Amenzile aplicate nu sunt scop în sine, ci un mijloc de prevenție într-o situație devenită tot mai periculoasă.

Sursă foto: FB Facaleata Ioana.

”Zona este acum monitorizată activ, inclusiv cu o dronă ultraperformantă, capabilă să acopere kilometri întregi și să surprindă în detaliu poziția animalelor și comportamentul turiștilor.

Am fost și ieri și astăzi pe Transfăgărășan. Am discutat direct cu persoanele sancționate și le-am transmis un mesaj clar: scopul autorităților nu este să aplice amenzi, ci să atragă atenția asupra pericolului real la care se expun – atât oamenii, cât și animalele – printr-un comportament neadecvat.

Legislația este clară: este interzisă hrănirea animalelor sălbatice! Noi nu putem decât să aplicăm legea. Ministerul și instituțiile abilitate să găsească soluții privind monitorizarea lor, relocarea, hrănirea, etc

Dacă hrănim urșii pe marginea drumului, nu facem decât să-i aducem și mai aproape de zonele frecventate de oameni. Iar asta înseamnă pericol real pentru toți și pentru oameni și pentru animale.

În jurul barajului Vidraru am întâlnit inclusiv o ursoaică cu doi pui. Nu este un caz izolat. Asemenea apariții sunt frecvente în această perioadă, iar turiștii trebuie să fie responsabili. Toți cei care se vor apropia de urși și îi vor hrăni sau vor încălca regulile vor fi amendați fără ezitare. În aceste zile polițiștii și jandarmii stau de vorbă cu turiștii și îi sfătuiesc să nu oprească în zone interzise și să nu hrănească urșii.

Vă rog cu respect: opriți hrănirea urșilor! Nu vă puneți viața în pericol și nu contribuiți la destabilizarea habitatului acestor animale!”, a mai punctat prefectul de Argeș.

Prefectul face public ordinul privind monitorizarea urșilor

Într-un gest de transparență și responsabilitate, prefectul județului Argeș, Ioana Făcăleață, a făcut public ordinul prin care a fost instituită comisia mixtă pentru monitorizarea zonei Transfăgărășan. Scopul acestei măsuri este exclusiv preventiv: informarea turiștilor cu privire la riscurile interacțiunii cu urșii și creșterea siguranței în zonă. Prefectul a subliniat că nu are atribuții directe în gestionarea faunei sălbatice, dar își asumă datoria morală și administrativă de a proteja cetățenii.

Sursă foto: FB Facaleata Ioana.

”Pentru transparență totală și pentru a pune capăt speculațiilor și acuzațiilor nefondate, fac public ordinul de prefect prin care am instituit această comisie mixtă. Precizez că ordinul emis nu prevede în niciun fel ca reprezentanții instituțiilor implicate să poarte arme. Această acțiune are un caracter exclusiv preventiv și are ca obiectiv principal conștientizarea riscurilor.

Reamintesc: prefectul NU are atribuții directe în gestionarea populației de urși. Dar am obligația morală și administrativă de a face tot ce ține de mine pentru siguranța cetățenilor.”, a concluzionat prefectul Ioana Făcăleață.

Foto descriptiv. Sursă foto: FB Facaleata Ioana.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Restaurant Capitol Pitești – Evenimente memorabile într-un decor de poveste

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole