Prefectul: ”Transfăgărășanul nu este grădină zoologică și, cu atât mai puțin, safari!” Turiștii riscă sancțiuni drastice!

de | 07.07.2025 13:13 | Județean, Administrație

Prefectul de Argeș, Ioana Făcăleață, transmite tranșant că este vital să protejăm viața oamenilor și să gestionăm responsabil situația urșilor din Argeș, pentru a preveni tragedii și a menține echilibrul între natură și siguranța publică. Prefectul avertizează asupra pericolului urșilor în zonele turistice, subliniind importanța respectării regulilor pentru siguranța tuturor și criticând comportamentul iresponsabil al unor turiști care hrănesc sau se fotografiază cu urșii, punând vieți în pericol.

Sursă foto: FB Facaleata Ioana.

”Viața oamenilor este o prioritate! Siguranța lor nu este negociabilă! Transfăgărășanul nu este grădină zoologică și, cu atât mai puțin, safari! Urșii trebuie să fie în siguranță în pădure!

Din păcate, a devenit o normalitate nedorită în Argeș: și azi-noapte un urs a atacat un om. Este vorba despre un cioban care a fost rănit. Atacul vine la scurt timp după tragedia care s-a produs pe Transfăgărășan și în care un turist străin și-a pierdut viața, atacat fiind de o ursoaică.

Este o realitate dură care ne obligă să spunem răspicat: Transfăgărășanul nu este grădină zoologică și, cu atât mai puțin, safari. Iar oamenii trebuie să înțeleagă clar că urșii sunt animale care pot deveni periculoase, și nicidecum animale pe care să le poți hrăni ca pe căței și să îți faci poze cu ele ca și cum ar fi în rezervații controlate!

Tocmai de aceea am vorbit cu toate instituțiile abilitate și le-am cerut să fie ferme pentru sancționarea drastică a turiștilor care se opresc să hrănescă urșii sau care se opresc, inconștienți, pentru a se fotografia cu urșii!”, a transmis, într-un mesaj tranșant, publicat pe pagina de Facebook, prefectul de Argeș, Ioana Făcăleață.

”Creșterea necontrolată a populației de urși a dus la o situație alarmantă”

Prefectul Ioana Făcăleață subliniază necesitatea controlului populației de urși pentru a proteja viețile oamenilor, reafirmând prioritatea siguranței umane în fața conflictului cu fauna sălbatică.

”Creșterea necontrolată a populației de urși a dus la o situație alarmantă. Oamenii din zona de nord a județului se tem pentru viața lor. În ultima lună, patru persoane au fost rănite grav, iar una a murit în județul Argeș din cauza atacurilor ursului brun, dar și a imprudenței turiștilor. În paralel, săptămânal sunt atacate gospodării, sunt omorâte zeci de oi, vaci, câini.

Ca prefect, nu pot accepta o situație în care viața omului devine negociabilă!

Iubesc animalele. Cred în echilibru și protecție, dar viața umană este și va rămâne o prioritate absolute”, a mai punctat Ioana Făcăleață.

Începe sancționarea celor care opresc mașinile pentru a-i fotografia

Totodată, prefectul de Argeș subliniază importanța gestionării situației urșilor în zonele populate, convocând o ședință de urgență și solicitând măsuri ferme împotriva comportamentelor care favorizează interacțiunea uman-urși, precum hrănirea acestora sau oprirea mașinilor în zonele cu risc. Situația rămâne sub monitorizare strictă pentru a preveni incidentele și a asigura siguranța publicului.

”Tocmai de aceea:

  • În această dimineață, am convocat de urgență o ședință cu toți responsabilii implicați în gestionarea situației urșilor – reprezentanți ai fondurilor de vânătoare, ai Gărzii Forestiere, Poliției, Jandarmeriei și altor instituții competente.
  • Am cerut ferm sancționarea celor care hrănesc urșii sau opresc mașinile pentru a-i fotografia. Aceste comportamente favorizează prezența lor în zonele populate și pierderea instinctului de conservare al animalelor și le transformă în pericol public.
  • Aseară am fost în zona Transfăgărășanului, în punctele cunoscute ca fiind frecventate de urși. M-am întâlnit cu un exemplar chiar pe drum. Am cerut instituțiilor de control să interzică oprirea mașinilor în zonele cu risc și să ia măsuri clare pentru prevenirea interacțiunii om–animal sălbatic. Le mulțumesc reprezentanților IJJ și IPJ Argeș pentru ca au monitorizat zona.
  • Situația este în continuare sub monitorizare strictă”, a mai precizat prefectul Ioana Făcăleață.

Sursă foto: FB Facaleata Ioana.

”Așteptăm avizul pentru relocare”

Prefectul subliniază că gestionarea urșilor din județul Argeș implică măsuri concrete de monitorizare, relocare în rezervații și colaborare cu autoritățile pentru a asigura siguranța cetățenilor, punând prioritate pe protecția vieților umane și echilibrul în relația cu fauna sălbatică.

De asemenea, prefectul a mai făcut referire și la cazul concret al celor trei pui de urs, explicând: ”În cazul celor trei pui, autoritățile au dus hrană, i-au monitorizat permanent și au declanșat procedurile legale pentru tranchilizare și relocare.

Destinația lor este rezervația de la Zărnești tocmai pentru ca aceștia să fie în siguranță și să primească îngrijirile de care au nevoie. Actele sunt transmise de ieri către Ministerul Mediului și așteptăm avizul pentru relocare.

Am discutat în repetate rânduri, inclusiv duminică, cu doamna ministru al Mediului, în vederea identificării urgente a unor soluții pentru gestionarea eficientă a urșilor din județul Argeș.

Înțeleg și respect empatia față de animale, dar viața oamenilor este prioritară.

Trebuie să reechilibrăm relația cu fauna sălbatică, să-i protejăm pe oameni, iar urșii să se afle acolo unde sunt și ei în siguranță: în pădure, nu pe drumurile publice sau în curțile oamenilor.

Viața oamenilor nu este un subiect de dezbatere – este o prioritate!”.

Sursă foto: FB Facaleata Ioana.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

AUR pregătește moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan în contextul ”legii austerității”?

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole