Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență care stabilește măsuri esențiale pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României și alegerilor locale parțiale, programate pentru 4 mai 2025. Acest act normativ vizează asigurarea unei infrastructuri electorale eficiente și transparente, precum și facilitarea votului pentru cetățenii români din străinătate. Printre măsurile incluse se numără reglementarea campaniei electorale, monitorizarea publicității politice și asigurarea unei proceduri clare pentru înregistrarea alegătorilor, cu scopul de a garanta un proces electoral corect și legitim.
Guvernul a aprobat un set de măsuri pentru organizarea și desfășurarea în bune condiții a alegerilor pentru președintele României în data de 4 mai 2025, zi în care vor avea loc și alegeri parțiale pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primarii din 17 comunități locale.
Potrivit comunicatului remis presei de Executiv, pentru cele două scrutine va fi utilizată aceeași infrastructură electorală pentru asigurarea fluidității, transparenței și corectitudinii procesului de votare.
De asemenea, sunt stabilite soluții pentru asigurarea:
- personalului implicat în procesul electoral și plata indemnizației acestuia la un nivel redus cu 25% comparativ cu cel de la alegerile prezidențiale care au avut loc în 24 noiembrie 2024;
- asigurarea buletinelor de vot, ștampilelor electorale, timbrelor autocolante;
Sunt stabilite termene și măsuri logistice privind înregistrarea alegătorilor cu domiciliul sau reședința în străinătate, atât la secția de votare, cât și cu opțiunea ”vot prin corespondență. Începând cu a treia zi de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate se poate înregistra în Registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul unui formular on-line, aflat pe site-ul Autorității Electorale Permanente. În acest formular vor înscrie următoarele date: numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea și statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. Exercitarea dreptului de vot la o secție de votare din străinătate nu este condiționată de înregistrarea în Registrul electoral ca alegător în străinătate.
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că ” pentru cele două scrutine, va fi utilizată aceeași infrastructură electorală ca și în anul precedent, 2024, tocmai pentru asigurarea fluidității, transparenței și corectitudinii procesului de votare. Plata personalului implicat în acest proces electoral, la propunerea Ministerului Finanțelor, va fi redusă cu 25% pentru a se încadra în planul general de reducere a cheltuielilor publice propuse de Ministerul de Finanțe. Rămân însă la aceeași parametri alocarea indemnizației de hrană zilnică, așa cum era prevăzută, dar indemnizația efectivă pentru a face parte dintr-un birou electoral sau pentru angajații MAI, MAE implicați în acest proces este redus cu 25%”.
Votarea începe la ora locală 7:00
”Sunt stabilite termene și măsuri logistice privind înregistrarea legăturilor cu domiciliul sau reședința în străinătate. Aici, lucrurile se desfășoară ca și până acum. Începând de săptămâna viitoare, după ce intră în vigoare ordonanța de urgență adoptată astăzi, cetățenii români din străinătate își pot declara la serviciile consulare române intenția de a vota prin corespondență. O altă particularitate a votului în străinătate: până acum votul, dacă ne aducem bine aminte, începea la ora 12:00, ora locală, în secțiile de votare din străinătate, începând cu vineri, da? Ei bine, acum votul va începe la ora 7:00 dimineața locală, se va încheia la ora 21:00 locală, sâmbătă – de la 7:00 dimineața ora locală la ora 21:00 ora locală. Duminică, 4 mai, când se întâmplă votul și în țară, aici a intervenit o modificare care trebuie adusă, prin intermediul dumneavoastră, la cunoștința românilor care votează în străinătate. Duminică, votul începe în secțiile de votare din străinătate la ora 7:00 ora locală, dar se încheie fie la ora 21:00, ora locală, dacă ne aflăm pe meridianul care precede, la est de România, s-a închis votul, cum se întâmpla și până acum, la ora 21:00, dar ce înseamnă la vest de România, pe celelalte fusuri orare? Votul se va închide la ora 21:00, ora României. Asta înseamnă că, dacă mergem la o extremă în Statele Unite, la o secție de votare duminică, 4 mai, votul se va închide atunci când în România este ora 21:00. Această măsură a fost adoptată la propunerea Autorității Electorale Permanente, tocmai pentru a nu mai lăsa acel ecart de timp de influențare a votului atunci când el s-a închis în România, dar a rămas deschis în străinătate, în secțiile care sunt la vest de România, pe fusurile orare aferente.”, a mai completat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
La alegerile pentru preşedintele României și la alegerile locale parțiale în ziua de duminică, 4 mai 2025, votarea începe la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală a României 21:00. Votarea în străinătate se desfășoară și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri și în ziua dc sâmbătă, votarea începe la ora locală 7.00 și se încheie la ora locală 21.00. În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7.00 și se încheie la ora locală 21.00, dar nu mai târziu de ora locală a României 21:00.
Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.
Măsuri privind derularea campaniei electorale
Ordonanța de Urgență stabilește, de asemenea, măsuri privind derularea campaniei electorale și o monitorizare mai riguroasă a publicității politice și de realizare a acesteia în condiții de transparență.
Aceste măsuri sunt în concordanță cu Regulamentul (UE) 2024/900 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 martie 2024 privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică, au fost stabilite și se vor aplica în dialog cu marile platforme online.
Pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025, actorii politici asigură publicarea, împreună cu fiecare material publicitar politic, a următoarelor informații:
- o indicație că este vorba de un material publicitar politic;
- identitatea sponsorului materialului publicitar politic, respectiv numele, adresa de e-mail și, dacă este publică, adresa poştală, iar în cazul în care sponsorul nu este o persoană fizică, adresa la care acesta își are sediul;
- după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-țintă sau de distribuire a materialelor publicitare;
- o mențiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau a unei promovării electorale plătite.
Aceste dispoziții se aplică și pentru orice promovare, distribuire, postare sau editare a unor materiale publicitate politice pe platforme online, platforme online foarte mari, motoare de căutare online sau alte rețele de socializare. Detalierea modului de promovare, distribuire, postare sau editarea materialelor publicitare politice se stabilesc prin hotărâre a Autorității Electorale Permanente și se vor regăsi în Ghidul finanțării campaniei electorale la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
În sensul prezentei ordonanțe de urgență, la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, este considerat material publicitar politic orice material scris, online, audio sau video, utilizat în campania electorală care îndeamnă alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partid politic clar identificat.
Încălcarea dispozițiilor constituie contravenție, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât să fie considerată, potrivit legii penale, infracțiune, și se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 50.000 lei.
Deciziile BEC pot fi contestate la Curtea de Apel Bucureşti
Biroul Electoral Central, birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti și biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate constituite la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 au calitatea de autorități relevante. Birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti și biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate vor redirecționa de îndată Biroului Electoral Central, prin intermediul poștei electronice, plângerile adresate acestora cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari ( în sensul prevăzut de art. 3 pct. 8 din Regulamentul (UE) 2024/900).
Deciziile Biroului Electoral Central prin care sunt admise plângerile și deciziile birourilor electorale județene, birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti și ale biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate prin care sunt admise plângerile privind campania electorală online reprezintă ordine de a acționa împotriva conținutului ilegal în sensul Regulamentului privind serviciile digitale.
Deciziile BEC se comunică de îndată Autorității Electorale Permanente, în vederea transmiterii către platformele online foarte mari (în sensul prevăzut de art. 3 pct. 8 din Regulamentul (UE) 2024/900), sub sancțiunea plății unei amenzi cuprinse între 1% și 5% din cifra de afaceri a platformei online, dacă în termen de 5 ore de la notificarea Autorității Electorale Permanente, platforma online nu elimină materialul publicitar în cauză.
Deciziile Biroului Electoral Central pot fi contestate la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 48 de ore de la afișarea acestora pe pagina de internet a Biroului Electoral Central.
Unde se organizează alegeri parțiale
Totodată, s-a stabilit, printr-o hotărârea ziua de 4 mai 2025 ca dată pentru organizarea alegerilor pentru Preşedintelui României. De asemenea, Executivul a aprobat un HG care stabilește ziua de 4 mai 2025 ca dată pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale parțiale pentru preşedintele Consiliului Județean Bihor şi pentru primari în 17 circumscripțiile electorale din țară, ca urmare a demisiei unora dintre ei, a decesului altora ori a invalidării mandatelor deținute.
Astfel, vor fi organizate alegeri parțiale în:
- Municipiul Zalău, județul Sălaj
- Oraşul Buşteni, judeţul Prahova
- Oraşul Ulmeni, județul Maramureş
- Oraşul Oţelu Roşu și comuna Lăpuşnicel, judeţul Caraş-Severin
- Comunele Căbeşti și Rieni (județul Bihor)
- Comunele Avrameni și Coşula (Jud. Botoșani)
- Comuna Valea lerii, judeţul Cluj
- Comuna Limanu, Judeţul Constanța
- Comuna Gura Ocniței, judeţul Dâmbovița
- Comuna Buturugeni, Județul Giurgiu
- Comuna Heleşteni, judeţul laşi
- Comuna Iancu Jianu și comuna Mihăeşti, județul Olt
- Comuna Drăgăneşti-Vlaşca, Județul Teleorman.
Foto descriptiv. Sursă foto: gov.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: