Se prelungește cu 60 de zile plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază

de | 29.01.2024 19:13 | Economic, Național

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că se prelungește cu 60 de zile ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Acest anunț vine după ce premierul Marcel Ciolacu și ministrul Agriculturii Florin Barbu au avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții sectorului de retail.

Unul dintre subiectele ce au fost anunțate a fi abordate la întâlnirea de la Palatul Victoria era prelungirea OUG-ului ce prevede limitarea adaosurilor comerciale la produsele de bază. Vă reamintim că OUG  privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare a intrat în vigoare pe 1 august 2023, pentru o perioadă de trei luni, cu 14 grupe de produse alimentare (pâinea, laptele de vacă proaspăt, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, făină albă de grâu, mălai, ouă, ulei de floarea soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos). La finele lunii octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile a măsurii, incluzând şi noi produse în această listă (orez – bob rotund, cozonac, bulion de roşii, smântână 12% grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi şi carne tocată).

”Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a prețurilor la alimente, după nebunia creșterilor speculative din trecut.

Constat că și cei care în trecut au criticat această măsură, recunosc acum că, în lipsa ei, prețurile ar fi crescut cu până la 20%.

Este clar că plafonarea a temperat creșterile speculative de prețuri, a ajutat la scăderea inflației și la menținerea puterii de cumpărare a populației.

Conform datelor INS, prețurile din luna decembrie 2023 au fost cu 5.8% mai mari față de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023 (înainte de introducerea acestei măsuri) diferența față de aceeași lună din anul precedent era de aproape 18%.

În paralel, voi continua dialogul cu marile lanțuri de magazine, cu care am avut și astăzi o discuție foarte constructivă, pentru a construi împreună un mecanism pe termen lung bazat pe un parteneriat stat-mediu de afaceri, prin care prețurile să fie ținute sub control. Am o singură condiție: ca producătorii și procesatorii români să aibă parte de un tratament corect!”, a transmis premierul Marcel Ciolacu pe pagina de Facebook.

Sursă foto: gov.ro.

Citiți,  de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Bilanț la 3 ani de SUMAL 2.0. ”România are încă păduri bine întreținute”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Florin Barbu | Guvernul României | Marcel Ciolacu | SUMAL

Ultimele articole