Premiile Muzicale Dinu Lipatti. Tineri talentați și masterclassuri de excepție

de | 21.05.2025 14:35 | Județean, Lifestyle

Concursul Național Premiile Muzicale Dinu Lipatti, ajuns la cea de-a X-a ediție, celebrează talentul tinerilor muzicieni prin premii speciale precum masterclass-uri susținute de personalități marcante ale scenei muzicale românești și internaționale. Prin acestea oferă participanților ocazia de a-și dezvolta abilitățile și de a aduce un omagiu legendarului pianist Dinu Lipatti.

Concursul Național Premiile Muzicale Dinu Lipatti anunță o ediție de excepție și premii pe măsură la ceas aniversar. Dincolo de obișnuitele trofee, concurenții excepționali se vor bucura de masterclass-uri susținute de personalități ale muzicii clasice. La 108 ani de la nașterea genialului pianist și compozitor român de renume mondial Dinu Lipatti, Casa Memorială Dinu Lipatti de la Fundățeanca, va renaște în această primăvară, iar vechiul pian Bechstein se va însufleți încă o dată, în acordurile tinerilor virtuozi.

Astfel, competiția se va desfășura pe 26 mai 2025 –– concurs și pe 27 mai 2025 –- Gala Laureaților. Concursul se va desfășura pe 26 mai (09.00-17.00), alături de tinere talente ale muzicii clasice, la Filarmonica Pitești (vioară & canto) și la Casa Populară de Arte și Meserii Pitești (pian).

Gala laureaților & recital este programată pe 27 mai (11.00-13.30), la conacul familiei Lipatti, la Casa Memorială Dinu Lipatti – com. Leordeni, sat Fundățeanca, jud. Argeș – aflată în Patrimoniul Muzeului Județean Argeș.

Potrivit comunicatului primit de la Muzeul Județean ARgeș, participanții excepționali vor fi răsplătiți în acest an cu un Masterclass, susținut de nume sonore ale scenei muzicale românești, după cum urmează:

  • Masterclass-ul adresat laureaților secțiunii Pian va fi susținut de Conf. Univ. Dr. Toma Popovici – Pianist Concertist, Profesor Pian Universitatea Națională de Muzică București
  • Masterclass-ul adresat laureaților secțiunii Vioară va fi susținut de Conf. Univ Dr. Luminița Burcă – Violonist concertist, Profesor Universitatea Națională de Muzică București și Prof. Univ. Dr. Habil, Şcoala doctorală de Muzică și Teatru, Universitatea de Vest – Timișoara
  • Masterclass-ul adresat laureaților secțiunii Canto va fi susținut de soprana Mariana Colpoș, Conf. Univ. Dr. Universitatea Națională de Muzică București și fostă Soprană în cadrul Operei Naționale București

”La ceas aniversar, cele mai valoroase talente ale muzicii clasice se vor bucura de o pregătire suplimentară în domeniu, alături de nume consacrate ale scenei românești și internaționale. O zi alături de prestigioși artiști, deveniți străluciți pedagogi, va fi un prilej memorabil pentru tinerii dornici să-și slefuiască talentul, călcând pe urmele genialului Lipatti. Ne face plăcere să oferim astfel de oportunități tinerilor înzestrați cu talent, dar care, asemenea inconfundabilului Dinu, muncesc neobosit să obțină performanțe extraordinare. Pentru noi, este o onoare să le fim alături în călătoria lor de dezvoltare profesională și de creștere spirituală. Le aplaudăm talentul și dăruirea și suntem încântați să punem umărul la construirea viitoarei generații de artiști, ce ne vor desfăta auzul și spiritul, deopotrivă”, a declarat lect. univ. dr. Cornel Popescu, directorul Muzeului Județean Argeș, potrivit sursei citate.

Mai mult, concurenții care vor avea curajul să abordeze compoziții semnate de Dinu Lipatti (Pian și Canto) sau piese din repertoriul pianistic al lui Dinu Lipatti, pe care le vor interpreta remarcabil, vor avea șansa de a câștiga Premiul Special Dinu Lipatti.

Ca în fiecare an, Concursul Național Premiile Muzicale Dinu Lipatti este deschis tinerelor talente la următoarele 3 secțiuni: Pian, Vioară și Canto Clasic. La cea de-a X-a ediție, concursul este posibil cu sprijinul partenerilor noștri strategici – Filarmonica Pitești (Vioară și Canto) și Școala Populară de Arte și Meserii Pitești (Pian). Grație acestor parteneriate, reușim să atragem în mod constant concurenți valoroși, pentru că avem la dispoziție săli de concurs care oferă o experiență scenică memorabilă participanților și conferă o înaltă ținută evenimentului.

Casa Memorială Dinu Lipatti se află în patrimoniul Muzeului Județean Argeș. Conacul este situat în satul Fundățeanca din comuna Leordeni, județul Argeș, şi găzduiește Gala Laureaţilor Premiilor Muzicale Dinu Lipatti. Casa Memorială Dinu Lipatti conservă obiecte legate de viața și activitatea marelui pianist și compozitor român. Printre cele mai importante exponate se află un pian Bechstein – ale cărui clape vor prinde din nou viață pe parcursul Galei Laureaților Premiilor Muzicale Dinu Lipatti – și un bust al artistului, realizat de sculptorul Ion Irimescu.

Despre Dinu Lipatti

Crescut într-o familie cu tradiție muzicală – tatăl, un talentat violonist amator, ce studiase cu Pablo de Sarasate, iar mama, o excelentă pianistă – Dinu Lipatti a beneficiat, potrivit sursei citate, din fragedă copilărie de recunoașterea și cultivarea înclinațiilor sale muzicale. Naș de botez i-a fost violonistul George Enescu, însă finuțul a ales să se consacre pianului. A studiat cu exigenta profesoară de pian Florica Musicescu, ce l-a ferit de mentalitatea unui „copil minune”, dându-i o educație artistică serioasă, care i-a permis dezvoltarea talentului nativ. De asemenea, a urmat studii de compoziție cu Mihail Jora.

”În cei 16 ani de carieră artistică, din cei 33 de ani de viaţă, Lipatti s-a situat între marii pianişti ai lumii, devenind, postum, membru al Academiei Române. Interpretările sale, pline de căldură şi înaltă desăvârşire stilistică, de poezie şi graţie artistică, i-au adus, din partea compozitorului şi pianistul francez Francis Poulenc, titlul de “artist de o spiritualitate divină”. În repertoriul lui Dinu Lipatti prevalau operele unor compozitori precum: Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Frédéric Chopin, Béla Bartók, Robert Schumann, Edvard Grieg, Maurice Ravel şi Domenico Scarlatti.

Compozițiile lui Dinu Lipatti, între care Fantezie pentru pian, vioară și violoncel Op. 1 (1933), Șătrarii, suită pentru orchestră Op. 2 (1934), Concertino în stil clasic pentru pian și orchestră de cameră Op. 3 (1936), Simfonie concertantă pentru două piane și orchestră de coarde Op. 5 (1938), Sonatină pentru mâna stângă (1941) au rămas, în cea mai mare parte, inedited”, potrivit sursei citate.

De asemenea, Sergiu Tuhuțiu, tânăr pianist român consacrat pe scenele internaționale și președinte al Asociației Lipatti Music Production, afirmă despre Dinu Lipatti, potrivit comunicatului citat: “Pentru muzicieni, Lipatti e o minune, pentru melomani – o alinare, pentru necunoscători – un pianist, iar pentru pianişti – o icoană.”

Foto descriptiv. Sursă foto: FB Casa Memoriala Dinu Lipatti și FB Muzeul Județean Arges.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

TCCIND – EXCELENȚĂ ÎN CONSTRUCȚII, DE LA FUNDAȚIE PÂNĂ LA FINISAJE

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole