Președinții birourilor electorale din Argeș – ameninţaţi cu schimbarea în săptămâna alegerilor!

de | 05.06.2024 19:19 | Județean, Eveniment, Importante, Politic

Haos la birourile electorale din Argeș cu 4 zile înainte de alegeri! Miercuri, 5 iunie, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat decizie definitivă în procesul intentat de judecătorii și procurorii care, în urma primei trageri la sorți, fuseseră desemnați să fie președinți și locțiitori ai birourilor electorale de circumscripție din toate localitățile din Argeș, dar care au fost eliminați câteva zile mai târziu.

În data de 15 aprilie, a avut loc prima tragere la sorți a președinților și locțiitorilor BEC-urilor comunale, orășenești și municipal, la care au fost incluși magistrați de la Tribunalul Argeş, de la toate judecătoriile din judeţ şi parchetele de pe lângă acestea.

Pe 22 aprilie, s-a reluat tragerea la sorţi, doar cu magistraţii de la Tribunalul Argeş şi de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, aşadar fără judecătorii şi procurorii de la unităţile din subordine. Astfel, au fost constituite alte BEC-uri, cu alţi preşedinţi şi locţiitori. În aceeaşi zi, cei eliminaţi au deschis o acţiune la Curtea de Apel Piteşti, solicitând anularea Hotărârii nr. 33H/19.04.2024 emisă de Biroul Electoral Central, prin care prima tragere la sorţi fusese desfiinţată. Ulterior, şi a doua extragere a fost anulată, abia a treia tragere la sorţi fiind validată.

Pe 29 aprilie, Curtea de Apel Piteşti a admis în parte acţiunea, respingând contestaţiile care au stat la baza anulării tragerii la sorţi iniţiale şi menţinând procesul verbal prin care au fost desemnaţi pe 15 aprilie primii preşedinţi şi locţiitori de birouri electorale de circumscripţie:

Admite în parte contestaţia. Anulează în parte Hotărârea nr.33 H/19.04.2024 emisă de Biroul Electoral Central, în sensul că respinge contestaţiile formulate împotriva procesului-verbal nr.310/A/2024 din 15.04.2024 privind constituirea birourilor electorale de circumscripţie municipale, orăşeneşti şi comunale din judeţul Argeş, pe care îl menţine. Admite excepţia lipsei de interes şi, în consecinţă, respinge, ca rămasă fără interes, cererea de suspendare a executării Hotărârii nr.33 H/19.04.2024 emisă de Biroul Electoral Central.” – se arată în decizia Curţii de Apel Piteşti.

Biroul Electoral Central a făcut recurs împotriva acestei decizii, recurs care a ajuns la Înalta Curte destul de târziu, din cauza liberelor din perioada sărbătorilor pascale. În momentul în care dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aici s-a judecat în regim de urgenţă, în condiţiile în care dosarul a ajuns la ÎCCJ luni, 3 iunie, iar un complet al acestei instanţe a dat deja o decizie după doar două zile.

Miercuri, cu doar 4 zile înainte de alegeri, ÎCCJ a respins acţiunea BEC:

Respinge recursul formulat de recurentul Biroul Electoral Central împotriva Sentinţei nr. 108/F-CONT din 29 aprilie 2024 a Curţii de Apel Piteşti – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă.”

Astfel, decizia instanţei supreme, fiind definitivă şi executorie, obligă practic Biroul Electoral Central să-i repună preşedinţi şi locţiitori de BEC-uri comunale, orăşeneşti şi municipale pe magistraţi din prima tragere la sorţi! Dacă nu o face, există riscul ca rezultatele alegerilor să fie anulate, deoarece aceste rezultate ar fi validate de birouri electorale conduse de preşedinţi desemnaţi printr-o hotărâre care nu mai are fundament legal.

Mai mult decât atât, tot miercuri, 5 iunie, Curtea de Apel Piteşti a dat verdictul şi în procesul în care magistraţii nemulţumiţi de repartizarea în BEC-uri au cerut şi anularea articolelor din hotărârea Biroului Electoral Central prin care care au fost admise contestaţiile împotriva celei de-a doua trageri la sorţi, precum şi procesul verbal al celei de-a treia extrageri (cea care este în prezent în vigoare):

Admite, în parte, cererea de chemare în judecată. Anulează, în parte, Hotărârea nr. 64H/24.04.2024, în ceea ce priveşte art. 1, 3, 4 şi 5. Anulează procesul-verbal nr. 380/25.04.2024. Respinge, ca nefondată, în rest, acţiunea.” – au decis judecătorii Curţii de Apel Piteşti.

Decizia aceasta nu este însă definitivă, urmând ca şi în acest caz să se poată face recurs, recurs care însă nu mai poate fi judecat decât după alegeri!

Rămâne de văzut cum se va finaliza această debandadă organizatorică, toţi cei care au mai fost implicaţi şi în alte scrutinuri afirmând că haos ca anul acesta nu le-a mai fost dat să vadă la nicio rundă de alegeri, cel puţin în ultimii 10-15 ani! Şi, mai grav decât atât, în anumite cercuri se fac deja scenarii pentru cazul în care BEC  menţine actualele conduceri ale birourilor de circumscripţii, scenarii în care candidaţii care vor pierde ar putea ataca deciziile de validare a rezultatelor, pe motiv că ar fi recunoscute de BEC-uri conduse de preşedinti care de fapt nu ar mai avea această calitate.

Sursa foto: argespress.ro

 Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

BREAKING NEWS! BEC a anulat toate birourile electorale de circumscripție din Argeș – Ce se întâmplă cu procesul electoral?

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole