Ultimele previziuni economice pentru România, bazate pe analizele experților Uniunii Europene, indică un 2025 cu riscuri persistente în ceea ce privește deficitele bugetare. Specialiștii Comisiei Europene estimează o redresare graduală a cererii externe, relaxarea condițiilor financiare și o creștere a consumului privat și a investițiilor care vor susține o expansiune economică a PIB-ului de peste 2% în 2025, comparativ cu doar 1,4% în 2024. Totodată, Banca Națională a României (BNR) a revizuit prognoza de inflație pentru 2024, majorând-o la 4,9%, față de 4% estimat anterior. Cu toate acestea, BNR estimează că inflația va scădea treptat și va ajunge la 3,5% la sfârșitul anului 2025.
În acest context, antreprenorii din județul Argeș sunt îngrijorați de instabilitatea politică, ce continuă să influențeze mediul economic și perspectivele de dezvoltare pentru anul 2025. În rândul companiilor de top din județ, incertitudinea politică reprezintă principalul factor de risc, afectând nu doar planurile de investiții, ci și stabilitatea pe termen lung a afacerilor.
Marian Cazacu, managerul TBM Grup, unul dintre liderii din domeniul construcțiilor și ai dezvoltărilor industriale, subliniază că instabilitatea politică reprezintă principala provocare pentru mediul de afaceri din Argeș.
„Dacă situația politică nu se stabilizează, este clar că economia va avea de suferit. Oamenii sunt reticenți și nu vor să investească, așteptând să vadă direcția în care va evolua țara. 2024 a fost primul an în care am simțit o influență directă din partea politicului asupra afacerii noastre. Multe firme mari, inclusiv investitori străini, sunt pe stand-by.”, a explicat Marian Cazacu.
În ceea ce privește perspectivele de dezvoltare ale TBM Grup, domnia-sa ne-a declarat că, în pofida provocărilor politice, compania continuă să investească în proiecte mari de infrastructură și locuințe. Cel mai ambițios proiect al companiei este „TBM City”, un complex rezidențial situat lângă parcul industrial, unde se estimează ca cel puțin 30% din lucrări să fie finalizate până în toamna anului 2025. „Dacă lucrurile se stabilizează pe plan politic, putem să ne urmăm planurile conform viziunii noastre.”, a completat acesta.
Managerul TBM Grup a mai adăugat că problemele legate de forța de muncă sunt o altă provocare semnificativă pentru 2025.
„Forța de muncă este din ce în ce mai scumpă, iar competiția pentru lucrători calificați devine tot mai acerbă. Am fost nevoiți să importăm muncitori din Nepal, deoarece în România nu mai există școli profesionale care să formeze meseriași calificați.”, detaliază Marian Cazacu.
Material realizat de Berta Dima.
Sursă foto: ediția tipărită.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: