Situația politică din România la sfârșitul anului 2024 este marcată de incertitudine și tensiuni, în contextul unui climat economic provocator și al așteptărilor legate de evoluția guvernului, dar și de organizarea de alegeri prezidențiale. După un an plin de provocări politice și sociale, cu o inflație persistentă și o creștere economică modestă, principalele partide politice din țară se află într-o perioadă de recalibrare a strategiilor și alianțelor, fără a oferi vreo garanție că acestea vor rămâne finale. Constrânse de o opoziție extremistă și de coaliții guvernamentale aflate în proces de consolidare, România se pregătește pentru un 2025 plin de provocări politice, sociale și economice, iar factorii decizionali vor trebui să navigheze cu grijă pentru a asigura stabilitatea în fața provocărilor interne și externe. Despre cum văd liderii politici din Argeș evoluția scenei politice în anul care va începe, am discutat cu o parte dintre reprezentanții partidelor importante din județ.
Narcis Mircescu, liderul USR Argeș, își exprimă dezamăgirea față de starea actuală a politicului românesc, acuzând „capturarea statului” de către aceeași clasă politică. În opinia sa, anul 2024 a fost un an marcat de o criză economică profundă, coroborată cu o creștere îngrijorătoare a curentului suveranist, iar anularea unei runde de alegeri a fost un semnal de alarmă pentru democrația românească.
„Am ajuns aici din cauza unui stat capturat de aceeași clasă politică ce a pus în toți acești ani interesul de partid înaintea interesului public și, am constatat cu toții, că o bună parte din instituțiile statului nu sunt capabile să reacționeze atunci când este nevoie. USR, de când a apărut în politica românească, a reclamat în mod constant politizarea instituțiilor și corupția din sistemul public. Intrăm în anul 2025 cu dezechilibre economice majore ce vor conduce la înghețări de venituri și creșteri de taxe”, explică Narcis Mircescu.
Liderul USR susține că soluțiile propuse de partidul său sunt esențiale pentru reforma administrativă a statului, reducerea cheltuielilor inutile și atragerea de fonduri europene: „USR a repetat în acest final de an că ar trebui să fie o resetare, un -așa zis moment T0 la care actualele partide pro-europene să se raporteze printr-o schimbare totală de atitudine. Am mers cu încredere la negocierile pentru formarea unui nou guvern, însă din păcate majoritatea propunerilor USR au fost respinse de potențialii parteneri de coaliție. USR va rămâne consecvent principiilor pe care le-a promovat în ultimii ani: reducerea cheltuielilor inutile ale statului (reforma administrativă), 300 de parlamentari, reducerea agențiilor și a altor entități care au doar rolul de a genera locuri de muncă la stat pentru clientela de partid, menținerea taxelor în vigoare, protejarea mediului, atragerea fondurilor europene și creșterea investițiilor în infrastructură, educație, sănătate și apărare. Toate direcțiile enunțate mai sus vor fi susținute de USR atât în interiorul Parlamentului României, cât și din pozițiile câștigate în administrația locală”, a adăugat Mircescu.
În județul Argeș, USR va continua să sprijine comunitățile locale prin activitățile consilierilor județeni și primarilor săi. „Vreau să mulțumesc celor care au votat USR în 2024 și să le urez tuturor argeșenilor un an 2025 plin de realizări”, a conchis liderul USR.
Material realizat de Celestina Dobricescu.
Sursă foto: ediția tipărită.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: