Primele 10 panouri de avertizare privind interzicerea hrănirii urșilor au fost instalate pe Transfăgărășan

de | 19.09.2024 19:22 | Județean, Eveniment, Național

Ministerul Mediului anunță că au fost instalate pe Transfăgărășan primele zece panouri de avertizare prin care șoferii sunt anunțați că hrănirea urșilor este interzisă.

Conform legislației actuale, hrănirea urșilor este sancționată cu amendă de până la 1.500 de lei, dar, dacă amenda este achitată în termen de 48 de ore, suma se reduce la 200 de lei. Ministerul Mediului ia în considerare modificarea legislației pentru a impune sancțiuni mai severe și a descuraja această practică.

Ministrul Mircea Fechet a subliniat importanța acestor măsuri, menționând că urșii cerșetori reprezintă o amenințare atât pentru turiști, cât și pentru traficul rutier.

Prin aceste panouri, participanţii la trafic sunt înştiinţaţi că hrănirea urşilor cerşetori este interzisă, dar şi periculoasă. În prezent, cei care hrănesc urşii riscă amendă de până la 1.500 de lei, dar, dacă o plătesc în 48 de ore, nu scot din buzunar mai mult de 200 de lei, de aceea, pentru a descuraja și mai mult această practică, luăm în calcul modificarea legislaţiei, astfel încât cei care nu respectă legea să fie amendaţi mult mai drastic. Vizitele urşilor cerşetori pe Transfăgărăşan au devenit deja o problemă gravă, nu doar pentru că sunt o ameninţare pentru turiştii care aleg să-i hrănească, ci şi pentru traficul rutier” a precizat ministrul Mircea Fechet

De asemenea, Prefectura Argeș a început relocarea urșilor de pe 11 septembrie, cu scopul de a reduce interacțiunile periculoase. Primele animale capturate, o ursoaică agresivă și puiul ei, vor fi transferate în Sanctuarul de la Zărnești.

Am instalat cușca pentru capturarea unei ursoaice cu pui și relocarea acesteia la Sanctuarul din Zărnești. Ne asigurăm în acest fel că urșii nu vor mai reprezenta un pericol pentru cei care se deplasează pe Transfăgărășan. Am spus și repet, siguranța oamenilor este prioritară. Cred că și șansa urșilor depinde în mare măsură de comportamentul nostru. Să nu uităm că un urs hrănit este un urs condamnat la moarte!” a mai adăugat Mircea Fechet.

ȘTIAȚI CĂ?

  • Urșii evită în mod normal contactul cu oamenii și intră în zonele locuite doar dacă sunt atrași de hrana disponibilă.
  • Locuitorii din apropierea teritoriilor urșilor trebuie să se asigure că animalele nu au acces la gunoi sau mâncare pe stradă.
  • Interacțiunile cu animalele sălbatice sunt riscante.
  • Urșii care devin agresivi din cauza hrănirii pot fi împușcați dacă nu pot fi relocati și educați să nu mai caute hrană de la oameni.

Foto Facebook Ministerul Mediului

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Cetățean străin reținut după ce a furat o brățară de aur dintr-un magazin din Pitești

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: AUR | Ministerul Mediului | Mircea Fechet | Transfăgărășan