MAI: S-au primit sesizări privind 27 de posibile incidente electorale

de | 17.05.2025 21:39 | Național, Eveniment

Pe parcursul zilei de astăzi, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a fost sesizat cu privire la 27 de posibile incidente electorale, aproximativ jumătate dintre acestea vizând continuarea campaniei electorale, deși aceasta s-a încheiat oficial la ora 7:00 dimineața.

Continuarea propagandei electorale după încheierea oficială a campaniei se sancționează cu amendă între 1.500 și 4.500 lei. Aceasta include sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.

Potrivit MAI, din totalul sesizărilor, 20 vizează fapte contravenționale, 4 sunt fapte penale, iar una are altă natură. Alte două sesizări se află în curs de verificare. În trei dintre cazuri, sesizările au fost redirecționate către birourile electorale, nefiind de competența MAI.

Sesizările au fost înregistrate în București și în județele Arad, Buzău, Neamț, Argeș, Iași și Cluj.

Pe parcursul acestei zile, angajații MAI din Argeș au fost sesizați cu privire la 4 incidente electorale, toate de natură contravențională.

De exemplu, dispeceratul Poliției Municipiului Cluj-Napoca a fost sesizat prin notificare scrisă de către secția de votare din Londra cu privire la faptul că o femeie a votat, astăzi, fără a avea acest drept.

În urma verificărilor s-a stabilit că persoana respectivă a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

Având în vedere aspectele sesizate, se efectuează verificări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “fraudă la vot”.”, precizează MAI

În urma unor informații apărute în spațiul public cu privire la prezența unor autocare cu numere de înmatriculare din Republica Moldova în municipiul Iași, autoritățile au efectuat verificări. Rezultatele au arătat că în unele autocare se aflau minori, iar în altele persoane venite pentru activități recreative, nefiind constatate nereguli legate de procesul electoral.

Reguli privind votul și accesul în secția de votare

Alegătorii, care în ziua votării se află în unitatea administrativ-teritorială în care și-au stabilit domiciliul sau reședința, pot vota doar la secția de votare unde sunt înscriși în lista electorală permanentă.

Alegătorii, care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea în care au domiciliul sau reședința, pot vota la orice secție de votare din localitatea respectivă.

Cei care au domiciliul în București, pot vota doar în sectorul în care sunt arondați.

MAI reamintește că sistemul electronic de vot detectează automat încercările de vot multiplu. La scanarea actului de identitate, dacă alegătorul a mai votat, sistemul emite o alertă care este transmisă inclusiv Ministerului.

Atenție! Prezența unei alte persoane în cabina de vot este interzisă, cu excepția alegătorilor cu probleme medicale justificate, care pot fi însoțiți de o persoană aleasă de ei, neafiliată politic sau instituțional.

Nerespectarea prevederilor privind accesul în cabina de vot se sancționează cu amendă între 4.500 și 10.000 lei.

De asemenea, fotografierea sau filmarea buletinului de vot este interzisă și constituie contravenție.

Peste 43.000 de angajați MAI la datorie

MAI anunță că în ziua votului vor fi mobilizați aproximativ 43.000 de angajați pentru asigurarea ordinii publice, protejarea secțiilor de vot, verificarea sesizărilor și asigurarea unui proces electoral în condiții de legalitate și siguranță.

Sursă foto: screenshot FB Ministerul Afacerilor Interne.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Diaspora se mobilizează! Au votat peste 640.00 de români

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole