Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă cu peste 49.000 de oi

de | 23.07.2024 11:51 | Eveniment, Național

Este alertă în județul Tulcea după ce Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezenţa virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oile dintr-o fermă comercială din localitatea Baia, unde sunt peste 49.000 de oi.

PMR este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar poate fi mortală în cazul rumegătoarele mici, ca ovinele și caprinele.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) transmite că focarul a fost confirmat pe 19 iulie, însă primele îmbolnăviri au apărut pe 11 iulie.

Primele cazuri de îmbolnăvire au apărut în data de 11.07.2024, urmate de mortalităţi în zilele următoare. Medicii veterinari au suspicionat evoluţia unor afecţiuni pulmonare de origine bacteriană exacerbate de temperaturile extrem de ridicate din această perioadă. Au fost recoltate probe pentru examen de laborator la Laboratorul Sanitar Veterinar Judeţean Tulcea, iar pentru extinderea investigaţiilor pentru boli virale au fost trimise probe la IDSA, care a diagnosticat prezenţa virusului PMR”, se spune într-un comunicat al ANSVSA.

În urma rezultatelor oficiale ale analizelor prelevate de la animale, zona a fost carantinată, iar cele 49.091 de oi au fost sacrificate pentru a evita răspândirea pestei.

Au fost impuse măsuri drastice atât în fermă, cât și pe o rază de 3 kilometri.

Conform legislație în vigoare s-a decis uciderea imediată a întregului efectiv de ovine, urmat de ecarisarea cadavrelor prin îngropare pe teritoriul fermei, într-o locație avizată de Garda Națională de Mediu și Sistemul de Gospodărirea a Apelor Tulcea.

În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecţie (3km) şi de supraveghere (10km) și s-au luat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport. Toate exploatațiile comerciale de ovine și caprine din județul Tulcea, au fost notificate și verificate în vederea respectării măsurilor de biosecuritate.”, adaugă reprezentanții ANSVSA

În acest context, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș solicită operatorilor economici implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde atenție maximă pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

foto descriptiv stiriagricole.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Director din Pitești acuzat că a violat o minoră! A fost reținut

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ANSVSA | Garda Națională de Mediu | Sulina | Tulcea

Ultimele articole