Un eveniment extrem de grav a dat peste cap liniștea Poliției Argeș și a șocat instituția după ce comisarul-șef Marian Iordache – șeful Poliției Câmpulung Muscel – a fost reținut la sfârșitul săptămânii trecute și, ulterior, pus sub control judiciar.
Acesta a provocat două accidente rutiere și a fugit de la fața locului, existând suspiciuni destul de solide că – la momentul comiterii acestora – ar fi fost sub influența băuturilor alcoolice la volan. Cazul este șocant nu numai din perspectiva faptului că protagosnistul este un om al legii, ci și prin aceea că Marian Iordache era perceput drept unul dintre cei mai buni polițiști din județ, un manager extrem de eficient pe zona Muscel, dar și un comisar-șef în ascensiune la nivelul IPJ Argeș.
Un polițist evaluat cu rezultate maxime
Marian Iordache este absolvent al Academiei de Poliție promoția 1998 și are o experiență de peste 20 de ani ca ofițer de poliție. A condus o perioadă și Poliția Mioveni, iar din anul 2016 până în martie 2020 a condus Secția 1 de Poliție Pitești, îndeplinind cu brio responsabilitățile asumate.
În martie 2020, Marian Iordache a fost împuternicit de IPJ Argeș la comanda Poliției Câmpulung. În luna septembrie, atunci când a fost organizat concursul pentru ocuparea funcției de comandă, a fost câștigător fără drept de apel, cu o medie aproape de maxim, trecând toate probele din concurs cu note de peste 9.50. S-a achitat onorabil de toate îndatoririle de serviciu fiind văzut ca un ofițer cu un viitor strălucit atât de către colegi și superiori, cât și de către cetățeni și mass-media. Mai mult, Marian Iordache a câștigat simpatia publicului după un episod devenit celebru nu numai la nivel local, ci la nivel național.
A salvat un bărbat care voia să se sinucidă
Era în anul 2021, în luna martie, când toată societatea civilă și reprezentanții Poliției Române aveau să vorbească într-un mod extrem de laudativ despre abilitățile ofițerului Marian Iordache.Un bărbat anunțase pe rețelele de socializare că intenționează să își pună capăt zilelor și să arunce în aer apartamentul în care locuia. Omul devenise de-a dreptul disperat că va rămâne fără casă, după ce își pierduse pensia de revoluționar și nu mai avea bani suficienți să achite ratele pentru locuință. Comandantul Poliției Câmpulung îl știa pe respectivul om după ce, în trecut, îl ajutase cu o problemă gravă legată de sănătatea fiicei sale. După o discuție purtată față în față cu bărbatul, ofițerul Marian Iordache l-a convins în cele din urmă pe acesta să renunțe la actul suicidal și a prevenit o adevărată tragedie. Empatia și abilitățile sale aveau să atragă nu numai laudele superiorilor și ale colegilor săi, ci și ale tuturor simplilor cetățeni care l-au văzut ca pe un salvator implicat.
Noaptea care i-a distrus cariera
Evenimentele cumplite care urmează să-i afecteze mult timp viața lui Marian Iordache și care, fără doar și poate, îi vor distruge cariera construită în peste 20 de ani, au avut loc în noaptea de 17 spre 18 ianuarie, pe drumul național 73, pe raza comunei Mihăești.
Inițial, mașina pe care o conducea ofițerul a izbit un autoturism, după care – la scurt timp – Marian Iordache a provocat un al doilea accident, în care au fost răniți doi tineri.
Conform martorilor, poliţistul ar fi reuşit, practic, să fugă de două ori de la locul accidentului. Prima dată – imediat după producerea evenimentelor rutiere – ar fi intrat în curtea unei femei, de unde a fost scos de către localnicii care l-au dus înapoi, la locul faptei. După sosirea pompierilor, poliţistul ar fi fugit a doua oară. Abia după 14 ore, timp în care a fost căutat, anchetatorii au reușit să-l confrunte pe Marian Iordache.
Și asupra acesui moment, informațiile sunt neclare. Anumite surse menționează faptul că şi-ar fi anunţat singur fapta, în vreme ce altele susțin că șeful Poliției Câmpulung a fost găsit la spitalul din localitate, unde s-ar fi prezentat pentru o perfuzie, acuzând o stare de rău.
Ulterior întâlnirii oficiale cu procurorii, acesta ar fi recunoscut evenimentele în faţa lor, însă nu ar fi ştiut să explice cu exactitate care este motivul pentru care a ales să părăsească locul în care s-a produs evenimentul rutier. Suspiciunea generală este că, în noaptea evenimentelor, comisarul-şef de poliţie s-ar fi aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, însă această ipoteză (care ar putea explica reacția de fugă) urmează să fie clarificată doar după ce vor fi gata rezultatele probelor biologice recoltate.
Oficial – conform comunicatului transmis de către reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș – accidentul a avut loc destul de târziu în seara de vineri, ora aproximativă anunțată de autorități fiind 22:50.
În timp ce conducea un autoturism pe raza localităţii Mihăești, sat Furnicoși, din direcția Câmpulung spre Pitești, suspectul ar fi pătruns pe celălalt sens și a intrat în coliziune cu un alt autoturism care circula regulamentar din sens opus. După momentul impactului și înainte de sosirea organelor de poliție, suspectul ar fi pătruns în curtea unei locuințe din imediata apropiere, ascunzându-se, pentru ca mai apoi să părăsească locul producerii accidentului fără încuviințarea organelor judiciare, deși din impact rezultase rănirea celor doi ocupanţi ai celuilalt autoturism implicat în accident, fiecare dintre aceștia necesitând 8-9 zile de îngrijiri medicale, conform constatărilor medico-legale efectuate în acest stadiu al cercetărilor.”, se arată în comunicatul procurorilor care – după ce Marian Iordache s-a prezentat – au dispus, inițial, măsura reținerii acestuia.
A fost reținut și apoi pus sub control judiciar
Nici reacția Inspectoratului nu a întârziat să apară. Conducerea IPJ Argeș a anunțat, încă de sâmbătă, că a dispus măsura cercetării prealabile față de Marian Iordache. De asemenea, prin comunicatul transmis de către instituție, s-a anunțat că au început cercetările împotriva lui pentru infracțiunile de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului acccidentului.
Decizia inițială de reținere a fost înlocuită, duminică după-amiază, cu cea de control judiciar, polițistul primind interdicția de a părăsi România fără încuviințarea procurorului de caz, precum și cu interdicția de a conduce orice fel de autovehicul. De asemenea, tot duminică, Marian Iordache a devenit, din suspect, inculpat.
Un an greu în plan personal i-ar fi afectat comportamentul comandantului
Evenimentele de la finele săptămânii trecute pun clar capăt unei cariere de succes și unor ani petrecuți, cu onoare, în slujba legii pentru polițistul argeșean.
Este greu de anticipat – până la apariția probelor finale, inclusiv cele de natură medico-legală pentru stabilirea alcoolemiei – ce s-a întâmplat cu exactitate în noaptea respectivă, dar apropiații lui Marian Iordache spun că acesta avusese un ultim an destul de greu, după ce a trecut printr-un divorț și începuse să participle la diferite chefuri, într-un anturaj de bună dispoziție. Chiar și din perspectiva acestor schimbări din viața sa personală, oamenilor care îl cunosc pe Marian Iordache le vine greu să creadă că acesta a îndrăznit să se urce atât de beat la volan și își piardă în asemenea hal controlul încât să nu mai știe șirul evenimentelor derulate, recurgând la gesturi disperate, așa cum este fuga de la locul unui accident, ale cărei consecințe legale le cunoștea foarte bine.
La nivelul Poliției Argeș rămâne o stare de buimăceală și supărare.
Chestorul Marian Badea, șeful IPJ, a declarat pentru săptămânalul „Ancheta” că este bulversat de cele întâmplate și că îi pare tare rău ca om de situația colegului său, dar că legea trebuie respectată de toți în mod egal. Confirmând că activitatea de polițist și comandant a lui Marian Iordache a fost mereu una foarte bună, domnia-sa mărturisește că nu se aștepta la așa ceva, dar că – pe de altă parte – astfel de evenimente nici nu pot fi anticipabile.
Material realizat de Celestina Dobricescu
Sursa foto: „Evenimentul muscelean”
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Promisiuni de sezon: poliţiştii îşi vor primi înapoi banii pe orele suplimentare de weekend