Se reia cercetarea judecătorească după ce unul dintre magistraţi a părăsit completul, fiind detaşat la CSM.
Abia ce trecuse printr-o schimbare a completului de judecată şi procesul Publitrans, care săptămâna trecută a împlinit 7 ani de când se judecă, se împotmoleşte din nou. Şi asta pentru că unul dintre noii judecători desemnaţi să dispună sentinţa finală în dosarul de corupţie al fostului primar Tudor Pendiuc a plecat de la Curtea de Apel Bucureşti pentru o perioadă. Concret, judecătorul Benone Alin Răduinea a fost detașat de la Curtea de Apel Bucureşti la CSM pentru o perioadă de 3 ani, începând chiar de săptămâna trecută, mai exact din data de 15 martie 2022, după cum se arată în hotărârea Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii din 24 februarie 2022.
Potrivit jurnaliştilor de la G4media.ro, care citează surse judiciare, „consecința detașării este că cercetarea judecătorească trebuie reluată”, ceea ce înseamnă noi amânări în procesul de corupţie care îi are ca protagonişti pe fostul primar Tudor Pendiuc şi pe fiica acestuia, Ema, pe oamenii de afaceri Valentin Vişoiu, Gheorghe Văsâi şi Constantin Scarlat, precum şi mai mulţi angajaţi ai Primăriei Piteşti.
Rămâne de văzut, la termenul programat chiar săptămâna aceasta, pe 22 martie, cine îi va lua locul judecătorului detaşat. Cert este că un an şi jumătate de cercetare judecătorească s-a dus pe apa sâmbetei, noul complet urmând să ia de la zero analiza dosarului, care este extrem de complex, dacă ţinem cont că doar rechizitoriul din Dosarul Publitrans a totalizat 63 de volume şi 23.177 de file, la care se adaugă alte mii de pagini de expertize şi mărturii date în instanţă în cei şapte ani de proces.
Dosarul Publitrans
Cel mai mare scandal de corupţie al anului 2014 în Argeş a fost, fără îndoială, cel care l-a trimis în spatele gratiilor pe primarul Piteştiului. În dimineaţa zilei de 7 noiembrie 2014, DNA a declanşat o amplă operaţiune care a presupus percheziţii la 18 locaţii din Piteşti şi din Capitală în Dosarul Publitrans. În aceeaşi zi, primarul Tudor Pendiuc şi oamenii de afaceri Valentin Vişoiu, Gheorghe Văsâi şi Constantin Scarlat au fost reţinuţi.
Procurorii l-au acuzat pe Tudor Pendiuc că ar fi luat mită un apartament în complexul rezidenţial bucureştean Quadra Place, dezvoltat de managerul grupului Conarg, Valentin Vişoiu, pentru a oferi asocierii CNCD-Girexim contractul pentru transportul public din Piteşti, prejudiciind bugetul local cu aproximativ 5 milioane de euro. În acelaşi dosar, fiica edilului, Ema Pendiuc, a fost acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani, ea fiind cea la care a ajuns apartamentul despre care anchetatorii susţin că ar fi fost oferit ca mită tatălui său.
După o săptămână în arest preventiv, Tudor Pendiuc şi cei trei oameni de afaceri au fost lăsaţi să execute pedeapsa la domiciliu, însă primarul Piteştiului a fost retrimis în spatele gratiilor după ce a luat legătura cu fosta lui şefă de cabinet, Carmen Lis, urmărită penal în acelaşi dosar pentru că l-a anunţat pe primar cu privire la percheziţiile DNA, după ce aceasta a primit un telefon de la tatăl unui judiciarist anticorupţie. Tudor Pendiuc a stat în arest preventiv vreme de peste 8 luni.
Procesul de corupţie a început în martie 2015, iar în februarie 2020 instanţa de fond de la Tribunalul Bucureşti a dat sentinţele, 10 din cei 14 inculpaţi primind pedepse cu executare, iar alţi trei amenzi penale. Dintre toate sentinţele, cea mai aspră – aşa cum era şi de aşteptat, având în vedere gravitatea acuzaţiilor – a revenit fostului primar al Piteştiului, care a primit 8 ani de închisoare. În prezent, se judecă apelul, la Curtea de Apel Bucureşti.