Produse contrafăcute în valoare de peste 130 de milioane de lei, descoperite de polițiștii de frontieră în primele șase luni din acest an

de | 27.07.2024 11:33 | Eveniment, Național

În primele șase luni din 2024, polițiștii de frontieră au constatat 297 de fapte de natură infracţională referitoare la dreptul de proprietate intelectuală, în care au fost depistate produse contrafăcute în valoare de peste 130 de milioane de lei. Principalele țări de unde erau aduse produsele contrafăcute sunt China și Turcia.

Astfel, în perioada ianuarie-iunie 2024, poliţiştii de frontieră, independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali, au depistat 188.000 bucăți articole de îmbrăcăminte şi lenjerie, 103.000 bucăți jucării, 70.000 perechi încălțăminte, 87.000 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie, 31.000 bucăți articole de marochinărie și 24.000 bucăți ochelari de soare, toate purtând însemnele unor mărci internaţionale protejate.

Bunurile, în valoare toată de peste 130 de milioane lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost confiscate şi trimise spre expertizare titularilor de marcă.

Potrivit Poliției de Frontieră Română, rutele cele mai folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt:

  • China-România – produsele contrafăcute vin pe mare, în containere. Destinatarii acestor bunuri sunt societăţi comerciale care au de obicei administratori cetăţeni români sau chinezi.
  • Turcia-România – produsele contrafăcute sunt descoperite de poliţiştii de frontieră care lucrează la Punctele de Trecere ale Frontierei de la graniţa cu Bulgaria: PTF Giurgiu, PTF Calafat, PTF Bechet, PTF Vama Veche sau PTF Negru Vodă. Acestea sunt descoperite ascunse în diverse mijloace de transport – autocare, camioane, autoutilitare sau autoturisme, de obicei disimulate printre alte bunuri transportate legal. În cadrul cercetărilor, posesorii acestora declară că le-au cumpărat din diverse bazare din Turcia şi nu dețin documente de proveniență pentru produse. De asemenea, aceştia mai declară că le cumpără cu scopul de a le comercializa sau pentru a le face cadou și nu au cunoştinţă despre faptul că produsele transportate sunt susceptibile a fi contrafăcute.

Sursă foto: Poliția de Frontieră Română

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Argeș. Care sunt preţurile la carburanţi astăzi

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bulgaria | China | Giurgiu | Turcia | Vama Veche