Proiect, în consultare publică. Costurile aducerii în țară a fugarilor, suportate de aceștia

de | 16.01.2024 17:07 | Național, Administrație

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală. Noile modificări legislative vizează cheltuielile generate de aducerea în țară a fugarilor.

Astfel, potrivit informării publicate de Ministerul Justiției, a fost lansat în consultare publică proiectul pentru completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în în materie penală, în sensul în care la articolul 16 se completează cu două alineate noi, alineatele 6 și 7, cu următorul cuprins:

  • (6): Cheltuielile care revin statului român, în cazul în care persoana solicitată s-a sustras urmăririi penale sau judecății, vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare, de către instanţa de executare, conform prevederilor Codului de procedură penală.
  • (7): Pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în țară a persoanei solicitate care s-a sustras executării pedepsei, autoritățile române au drept de regres, la instanța civilă competentă. Această cauză se judecă cu celeritate și este scutită de taxă de timbru.

De menționat este că propunerile și observațiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiției, Str. Apolodor nr. 17, sector 5, București sau la adresa de e-mail ddit@just.ro. Totodată, vă reamintim că ministrul Justiției, Alina Gorghiu, anunța încă de la începutul anului că: ”Blocarea fenomenului fugarilor va fi o prioritate strategică pentru 2024. Susținem toate măsurile necesare pentru ca sistemul de monitorizare prin brățările electronice să fie extins pentru monitorizarea persoanelor inculpate de săvârșirea unor infracțiuni (pentru care este dispusă una dintre măsurile control judiciar, control judiciar pe cauțiune sau arest la domiciliu). Un proiect legislativ care va descuraja fenomenul va fi cel potrivit căruia persoana predată va suporta costurile readucerii in țară. Nu este corect ca acest efort financiar, multiplicat numai în anul 2023 la peste 1000 de cazuri, să revină contribuabililor onești!”, explica Alina Gorghiu într-una dintre postările publicate pe pagina de Facebook.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Alina Gorghiu.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Peste 1.000 de persoane private de libertate, aduse în țară. Alina Gorghiu: ”Fenomenul fugarilor va fi stopat!”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Justiţiei