Proiectul noii Legi a pensiilor a trecut de Senat

de | 14.11.2023 20:28 | Național, Administrație

Este oficial! Proiectul noii Legi a pensiilor a fost adoptat, în regim de urgență, în Senat. Legea a fost adoptată cu 85 de voturi ”pentru”, 6 ”împotrivă” și 19 ”abțineri”. Mai departe documentul urmează să ajungă la Camera Deputaților, care este for decizional, apoi promulgarea lui Klaus Iohannis şi Monitorul Oficial, dacă nu va fi contestată de Opoziţie la CCR. Vă reamintim că săptămâna trecută, Executivul a aprobat proiectul, după o serie de discuții.

Potrivit informațiilor apărute, pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate după noua formulă. Totodată, peste 5 milioane de beneficiari vor primi după aplicarea acestor măsuri, pensii mai mari. Începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie va crește de la 1785 de lei la 2032 de lei, iar începând cu luna septembrie, pensiile vor crește din nou. Noua lege a pensiilor ar urma să rezolve toate inechitățile din sistem. Vă reamintim că potrivit, informării publicate de Ministerul Muncii după adoptarea proiectului de Executiv, noua lege vine să corecteze inechitățile dintre cei care au muncit la fel dar au ieșit la pensie în ani diferiți, dintre bărbați și femei, între cei care încasează indemnizația minimă socială.

”Pensiile vor crește, anul viitor, de două ori”

”Noua lege respectă drepturile românilor care au muncit și care merită pensii decente după o viață de muncă. Pensiile vor crește, anul viitor, de două ori. Prima dată, la 1 ianuarie prin majorarea cu 13,8% și a doua oară, la 1 septembrie în urma procesului de recalculare, conform legii. Suntem primul guvern care face și majorarea și recalcularea pensiilor în același an”, declara Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, după aprobarea proiectului de către Guvern. 

”Mărim pensiile, dar nu și taxele!”

”Eu și colegii mei din Partidul Naţional Liberal susținem familia și drepturile femeilor și în noua lege a pensiilor. Am votat-o azi la Senat.

Este o lege bună pentru pensionari, dar mai ales pentru femeile care nasc şi cresc copii.

  • Ele vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil, până la cel mult 3 ani și 6 luni în cazul celor care au născut și crescut șapte sau mai mulți copii.
  • Reducerile se vor aplică și în cazul femeilor care au adoptat copii.
  • Concediul de creștere a copilului va fi considerat perioadă contributivă.

Vă spun însă de pe acum că ne vom asigura să avem creștere economică, să continuăm investițiille, să existe resurse financiare pentru creșterea tuturor pensiilor. Condiția PNL: mărim pensiile, dar nu și taxele!

Îmi doresc tare mult ca bunicii și părinții noștri, aflați acum la pensie, să nu mai aibă grija zilei de mâine. Să nu se mai întrebe de ce persoane care au avut aceeași funcție, aceeași perioadă lucrată, aceleași studii beneficiază de pensii diferite.

E nevoie de această lege, e nevoie de un sistem echitabil de pensii și pensii corect calculate pe baza contributivității!”, a transmis în ultima postare publicată ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Foto descriptiv. Sursă foto: Ziarul Bursa

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Marcel Ciolacu anunță un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la buget

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole