Vești bune! Unul dintre puii ursoaicei împușcate pe Transfăgărășan a fost găsit

de | 10.07.2025 14:20 | Județean, Administrație, Lifestyle

Informații noi

Vești bune! Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, anunță că unul dintre cei trei pui de urs rămași orfani în urma incidentului tragic din 3 iulie, de pe Transfăgărășan, a fost găsit și este în siguranță.

Potrivit acesteia, puiul a fost tranchilizat cu succes de către echipele Direcției Silvice Arge, fără a-i fi pusă viața în pericol, și urmează să fie relocat, în cursul zilei de astăzi, la Centrul de Reabilitare pentru Urși Orfani din Zărnești.

Căutările continuă pentru ceilalți doi pui. Zona este monitorizată constant de echipele silvice, care folosesc toate mijloacele legale și tehnice disponibile pentru prinderea lor în siguranță.

Echipele Direcției Silvice Argeș au reușit, în această dimineață, prinderea în condiții de siguranță a unuia dintre cei trei pui de urs rămași orfani în urma incidentului tragic din 3 iulie. Puiul a fost tranchilizat cu succes, fără a-i fi pusă viața în pericol, și va fi relocat în cursul zilei de astăzi la centrul de reabilitare pentru urși orfani de la Zărnești.
Căutările continuă pentru salvarea celorlalți doi pui. Echipele silvice monitorizează permanent zona și folosesc toate mijloacele legale și tehnice disponibile.
Este un pas important faptul că primul pui de urs a fost găsit și e în siguranță, dar misiunea continuă pentru a găsi ceilalți 2 pui. Le mulțumesc echipelor din teren pentru profesionalism și determinare. Avem datoria să intervenim ferm, dar responsabil, ori de câte ori viața animalelor și siguranța oamenilor sunt puse în pericol.”, transmite Diana Buzoianu, ministrul Mediului

Reamintim că hrănirea urșilor este interzisă prin lege și reprezintă un pericol real pentru oameni și animale. Ministerul face un nou apel către organizațiile de mediu cu experiență să se alăture eforturilor de salvare și conservare.

Știrea inițială: Puii ursoaicei împușcate pe Transfăgărășan, în continuare de negăsit

La o săptămână de la împușcarea ursoaicei care a atacat mortal un motociclist italian pe Transfăgărășan, cei trei pui ai acesteia nu au fost încă găsiți, iar relocarea lor la sanctuarul de urși de la Zărnești nu a fost posibilă. Autoritățile spun că fac eforturi continue pentru a-i captura și salva.

Într-un nou comunicat emis astăzi, 10 iulie 2025, Direcția Silvică Argeș precizează că a fost declanșată procedura legală de capturare și relocare a puilor de urs încă din 7 iulie. În prezent, șapte angajați ai Direcției Silvice Argeș sunt mobilizați permanent în zonă.

Sunt folosite camere de supraveghere cu transmisie în timp real și este administrată hrană complementară pentru a-i atrage în zona monitorizată.

Pe lângă echipele specializate, voluntari din societatea civilă s-au alăturat misiunii de căutare. Aceștia colaborează cu personalul silvic și contribuie la supravegherea zonei.

În momentul de față, Direcția Silvică Argeș dispune de echipamente complete pentru intervenție, inclusiv:
  • Două arme de tranchilizare, însoțite de substanțele necesare;
  • Personal silvic instruit pentru capturare și relocare non-invazivă;
  • Dronă cu cameră cu termoviziune, ce va fi utilizată pentru supravegherea aeriană și identificarea termică a animalelor.

Până acum, niciunul dintre cei trei pui nu a fost observat, iar reprezentanții instituției susțin că „fotografiile difuzate în spațiul public nu corespund realității din zona monitorizată” și că acestea ar fi fost făcute într-o altă regiune decât cea monitorizată.

Este important de menționat că, până în prezent, cei trei pui de urs nu au fost observați în teren de către personalul silvic, iar fotografiile difuzate în spațiul public nu corespund realității din zona monitorizată. Imaginile apărute în spațiul media sunt realizate într-o altă regiune decât cea monitorizată, fapt ce poate genera confuzie și panică nejustificată.”, Direcția Silvică Argeș

Apel către turiști și cetățeni

De asemenea, Direcția Silvică Argeș a transmis un nou apel către toți cetățenii și turiștii care tranzitează zonele montane:

  • Evitați interacțiunea cu fauna sălbatică;
  • Respectați indicațiile personalului de teren și avertismentele autorităților;
  • Conștientizați pericolul real al unor întâlniri cu exemplare agresive, în special în condiții de stres termic.

Nerespectarea acestor recomandări poate atrage riscuri majore pentru siguranța persoanelor, precum și sancțiuni contravenționale conform legislației în vigoare.

Sursă foto: Romsilva-Direcția Silvică Argeș/ Facebook/ Ministerul Mediului

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Situația urșilor din Argeș, discutată la Ministerul Mediului. Prefectul Ioana Făcăleață: „Trebuie să acționăm acum!”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole