Mihaela Bilic, unul dintre cei mai apreciați nutriționiști din România, explică diferențele esențiale dintre deodorant și antiperspirant, demontează mituri despre transpirație și oferă sfaturi practice pentru a gestiona confortabil căldura și mirosul corporal. Transpirația este un proces natural, benefic pentru termoreglarea corpului, dar disconfortul asociat poate fi evitat eficient cu produsele potrivite. Alegerea între deodorant și antiperspirant ține de stilul de viață, sensibilitatea pielii și nevoia de protecție pe termen scurt sau lung.
Unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, Mihaela Bilic, vorbește, într-o postare publicată pe pagina de Facebook, despre un disconfort pe care ni-l aduce căldura: transpirația. Medicul demontează mituri despre transpirație și oferă sfaturi utile pentru a gestiona confortabil căldura.
1 litru de transpirație zilnic
”Să fie cald, dar fără transpirație!
Cum dăm un pic cu nasul de căldură, cum ne trezim cu pete de transpirație subraț. Chiar dacă este un fenomen normal și natural, transpirația creează un disconfort. Putem scăpa de mirosul neplăcut și de senzația de umezeală din axilă? Care e diferența dintre un deodorant și un antiprespirant, cum funcționează fiecare și ce să alegem?
Să începem cu problema de bază! De ce transpirăm? Ca să eliminăm toxinele din organism, ar spune majoritatea. Ei bine, aflați că transpirația are ca rol principal termoreglarea, adică menținerea constantă a temperaturii corpului. Odată cu apa, prin transpirație se pierde căldură și în felul ăsta evităm supraîncălzirea. Avem între 2 și 4 milioane de glande sudoripare răspândite pe tot corpul și ele secretă în medie 1 litru de transpirație zilnic- este un mecanism de apărare prin care menținem temperatura de 37°C.
Există mai multe tipuri de transpirație.
Prima ar fi cea termică: când este cald afară, facem efort fizic sau avem febră, pierdem apa din organism ca să ne răcorim.
Avem și transpirație emoțională declanșată de stres, frică sau furie, dar și transpirație hormonală la ciclul menstrual, în adolescență și menopauză.
Transpiram exagerat și atunci când mâncăm iute, picant sau condimentat, ceapa și usturoiul ne ies prin piele la propriu!”, explică medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Deodorantul elimină și acoperă mirosul neplăcut, fără să blocheze transpirația
Transpirația este un proces natural esențial pentru termoreglarea corpului, dar disconfortul cauzat de mirosul neplăcut sau senzația de umezeală ne determină să apelăm la soluții cosmetice. Nutriționistul Mihaela Bilic explică diferențele dintre deodorant și antiperspirant, cum funcționează fiecare și de ce nu este periculos să blocăm temporar transpirația axilară. Cu informațiile potrivite, putem face alegeri inteligente pentru confort și igienă zilnică.
”Dacă transpirația e normală, de ce vrem să scăpăm de ea? Din cauza mirosului neplăcut, o să spuneți! În realitate transpirația este inodoră, mirosul apare datorită bacteriilor prezente pe pielea noastră, ele descompun grăsimile și proteinele prezente în lichidul sudoripar.
Aici intra în scenă deodorantul, un produs care elimină și acoperă mirosul neplăcut, fără să blocheze transpirația. Vreți să evitați și senzația de umezeală din axilă? Atunci aveți nevoie de un antiperspirant, produsul care blochează temporar transpirația și vă scapă de griji!
Cum funcționează un antiperspirant? Are ingrediente active care formează un strat de gel protector peste glandele sudoripare, un fel de “dop” care închide porii din piele și reduce fluxul de transpirație. Fenomenul durează 3-5 zile și dispare de la sine prin exfolierea naturală a pielii, când se elimină celule moarte din tegument.
Nu afectăm în niciun fel funcționarea organismului dacă blocăm temporar transpirația, în axilă avem sub 10% din totalul glandelor sudoripare, eliminarea apei și toxinelor se vor face compensator în alte zone ale corpului”., mai precizează nutriționistul.
Deodorant vs. antiperspirant: care e alegerea potrivită pentru tine?
Mihaela Bilic explică clar diferențele dintre deodorant și antiperspirant, oferind criterii utile pentru alegerea celui potrivit. În funcție de stilul de viață, nivelul de transpirație și preferințele personale, fiecare poate decide ce produs oferă protecția și confortul necesar, fără riscuri pentru sănătate.
”Să recapitulăm: deodorant sau antiperspirant? Voi decideți, în funcție de nivelul de confort pe care îl doriți! Deodorantul vă protejează de mirosul neplăcut dar nu rezolvă senzația de axilă umedă, în timp ce antiperspirantul elimină și mirosul și transpirația. Deodorantul se aplică zilnic, pe când antiperspirantul o singură dată la 3-5 zile.
Alegeți un deodorant dacă nu transpirați mult și doriți o protecție ușoară împotriva mirosului.
Alegeți un antiperspirant dacă aveți nevoie de o protecție completă, vreți să scăpați de mirosurile corporale, de umiditate și haine pătate, dacă faceți sport și aveți o viață activă, dacă transpirați mult și aveți o fire emotivă, dacă stați la soare sau doar vă doriți o senzație de proaspăt și uscat pe tot parcursul zilei”, atrage atenția în final nutriționistul Mihaela Bilic venind și cu o recomandare.
Foto descriptiv. Sursă foto: pexels.com și Facebook Mihaela Bilic.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Primăria Pitești: Nu vă lăsați păcăliți! Anunțul despre cardul Publitrans este fals