Consiliul Județean Argeș informează cetățenii cu privire la recomandările Salvamont pentru turiști . Astfel, atunci când întâlniți un urs pe munte, salvamontiștii vă recomandă să mențineți calmul, să evitați contactul vizual direct și să vă retrageți încet. Folosiți spray-ul de piper și emițătorul de ultrasunete pentru siguranță, nu plecați singur și informați-vă înainte de drumeție pentru o experiență în siguranță.
Astfel, iată recomandările celor de la Salvamont Argeș:
- Întâlnirea cu un urs pe munte poate avea un sfârșit tragic. În același timp, dacă sunt urmate câteva tehnici, pericolul poate fi evitat. Salvamontiștii ne oferă sfaturi esențiale pentru a face față unei astfel de situații.
- Nu plecați niciodată singur pe munte. Este esențial să aveți mereu un partener de drumeție. O simplă discuție cu partenerul este suficientă pentru a ține animalele sălbatice la distanță. Puteți de asemenea să strigați din cand în cand sau să luați la dumneavoastră un fluier (un astfel de fluier se găsește de regulă la catarama de prins la piept a rucsacului).
- Rămâneți calm: Nu intrați în panică. Panica poate agrava situația și vă poate face să luați decizii greșite.
- Nu fugiți: Urșii pot alerga mai repede decât oamenii. Fugind, puteți declanșa instinctul de vânătoare al ursului.
- Faceți-vă cunoscut: Vorbiți într-o voce calmă și fermă pentru a-i semnala ursului prezența umană.
- Nu faceți contact vizual direct: Urșii pot percepe contactul vizual direct ca pe o amenințare.
- Retrageți-vă încet: Faceți pași înapoi lent, fără să vă întoarceți spatele ursului.
- Luați cu dumneavoastră și țineți la îndemână spray-ul pe bază de piper și/sau emițătorul de ultrasunete împotriva animalelor salbatice. Acestea sunt foarte mici și compacte și pot fi de un real folos, dar atenție când pulverizați cu sprayul, vântul să nu întoarcă jetul de piper către dumneavoastră.
- Evitați să faceți plimbări seara târziu sau noaptea. Animalele sunt mult mai active in această perioadă.
Daca aveți de gând să campați cu cortul, nu o faceți în locuri izolate. Asigurați-vă că montați cortul într-o zonă de campare organizată și că nu țineți niciun fel de mâncare în acesta (animalele salbatice pot detecta chiar și mirosul conservelor nedesfăcute). Hrana legați-o la înalțime undeva mai departe de cort. Nu mâncați în cort sau în imediata apropiere a acestuia și spălați-vă pe mâini după ce luați masa pentru a îndepărta orice urmă de miros de mâncare.
Înainte de a planifica o drumeție, sunați la Dispeceratul Național Salvamont, anunțați în ce zonă vreți să mergeți. Operatorii Salvamont România vă vor pune în legatură cu echipele Salvamont din zona dumneavoastra de interes și veți obține, de la aceștia, cele mai bune și corecte informații cu privire la pericolele din zonă și la posibilitatea întâlnirii cu animale.
Dacă întâlniți un pui de urs, nu răspundeți curiozității și dorinței lui de joacă și de a se apropia de dumneavoastră, schimbați direcția și încercați să vă îndepărtați de el. În 99% din cazuri, ursoaica îl veghează ascunsă în apropiere și nu va ezita să vă atace dacă vede că vă apropiați de el.
Dacă un urs dă semne că vrea să vă urmărească, abandonați gradual haine, alimente care să îl facă curios să le analizeze și care să îl întârzie sau să îl oprească din urmărire.
Țineți câinii de companie legați în lesă. Aceștia pot agita animalele sălbatice și le pot trimite înspre dumneavoastră.
”Folosiți aplicația Apel 112: Dezvoltată de STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Această aplicație permite echipelor de intervenție să vă localizeze rapid în caz de urgență.
Solicitați sprijin prin numerele de urgență 112 sau 0Salvamont (0725.826.668).
Siguranța pe munte depinde nu doar de experiență, ci și de respectarea acestor recomandări esențiale!”, transmit cei de la Salvamont Argeș.
Foto descriptiv. Sursă foto: FB CJ Argeș.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
SOUND LINES – O seară de muzică pop și jazz în inima Piteștiului