anchetaonline.ro

Recomandările ANPC privind achiziționarea peștelui în Postul Crăciunului

de | 20.11.2025 10:20 | Național, Lifestyle

Paul Anghel, directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a publicat recent pe Facebook un set de recomandări pentru românii care țin post și nu numai, în contextul zilelor cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2025.

Acestea vizează achiziționarea și verificarea corectă a peștelui și produselor din pește, pentru a preveni riscurile legate de calitatea acestora.

Paul Anghel recomandă consumatorilor să acorde o atenție deosebită aspectului exterior al produselor, pentru a evalua prospețimea acestora. Este esențial să nu fie cumpărate produse cu suprafață lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, miros și culoare modificate, cu aspect de vechi.

De asemenea, etichetarea corectă este un criteriu important: produsele preambalate trebuie să aibă etichete vizibile și corect plasate, cu datele de durabilitate minimă și limite de consum clare.

La cumpărarea peștelui și produselor din peste, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea produsului.”, recomandă Paul Anghel

O altă recomandare este să evitați achiziționarea produselor care prezintă aglomerări sub formă de blocuri sau care conțin gheață în ambalaj. De asemenea, acordați o atenție deosebită modului în care sunt prezentate produsele alimentare congelate și asigurați-vă că ambalajul este în stare bună, curat și etanș, pentru a garanta salubritatea produsului.

Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gustul și mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective.
 Avertizez asupra faptului că este interzis că produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate.”, adaugă directorul ANPC

Neregulile constatate de comisarii ANPC în anii anteriori

Paul Anghel susține că în timpul controalelor din anii anteriori, comisarii ANPC au găsit la comercializare mai multe produse neconforme, precum:
-chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheață al cărui mușchi prezenta o consistență flască, burtă moale, umflată – amestecat cu chefal care era proaspăt și fără deficiențe;
– crap proaspăt care prezența semne vizibile de alterare (ochii retractați în orbite și burtă moale), produsul era expus la comercializare în afară datei limită de consum;
– scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, din cauza devidării, produsul având consistență moale și miros nespecific;
– macrou cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte;
conserve de “sardine în ulei natural” care aveau declarată, pe etichetă, o cantitate netă de 200 g și un conținut de pește de 120 g, adică 60%, față de minim 70% prevăzut;
conserve de „sardine în ulei vegetal”, conform declarațiilor de pe etichetă („ingrediente: sardinella gibosa 72%, apă, ulei soia 5.6%”), care în realitate aveau un conținut de apă în jur de 22%, față de maximum 8% admis;
– file Pangasius cu glazură protectoare declarată de 20%, la care s-a determinat, după decongelare, o proporție de glazură de peste 28%;
– cod congelat, proveniență Spania, pe a cărui eticheta se declara glazură „0”, iar în urmă analizelor de laborator s-a determinat 4,99% glazură;
– produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fără menționarea tuturor ingredientelor și fără înscrierea datei durabilității minimale pe etichetă;
– utilizarea de denumiri improprii/ ențiuni menite a induce în eroare consumatorii (hering provienenta Norvegia, comercializat sub denumirea de scrumbie de Dunăre; baby hering proveniență Polonia, comercializat sub denumirea de oblet) sau şprot comercializat ca și hamsie.
O abatere frecvent întâlnită în cadrul acțiunilor de control, desfășurate în anii anteriori, este nerespectarea condițiilor de depozitare și expunere la comercializare, respectiv:  pește expus în condiții necorespunzătoare direct pe paviment,  pește care prezența modificări organoleptice – solzi desprinși, consistentă flască a mușchiului, pește și produse din pește depozitate în afară spațiului frigorific, la temperatura mediului ambient, într-un depozit neamenajat și neautorizat,  pește sărat (sprot și plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător.”, mai transmite directorul ANPC
Zile cu dezlegare la pește din postul Crăciunului sunt următoarele:
• 21 noiembrie — Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
• 22 noiembrie (sâmbătă)
• 23 noiembrie (duminică)
• 25 noiembrie — Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina
• 29 noiembrie (sâmbătă)
• 30 noiembrie (duminică)
• 2 decembrie — Sfinţii Cuvioşi Paisie şi Cleopa
• 4 decembrie — Sfânta Mare Muceniţă Varvara
• 6 decembrie — Sfântul Ierarh Nicolae
• 7 decembrie (duminică)
• 9 decembrie — Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
• 13 decembrie (sâmbătă)
• 14 decembrie (duminică)
• 18 decembrie — Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul

Sursă foto: Facebook Paul Anghel

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Apă Canal 2000 SA recomandă: Protejaţi contoarele de apă împotriva îngheţului!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole