Recomandările ANPC privind achiziționarea peștelui în Postul Crăciunului

de | 29.11.2024 09:52 | Național, Lifestyle

Paul Anghel, directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a publicat recent pe Facebook un set de recomandări pentru românii care țin post și nu numai, în contextul zilelor cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2024.

Acestea vizează achiziționarea și verificarea corectă a peștelui și produselor din pește, pentru a preveni riscurile legate de calitatea acestora.

Paul Anghel recomandă consumatorilor să acorde o atenție deosebită aspectului exterior al produselor, pentru a evalua prospețimea acestora. Este esențial să nu fie cumpărate produse cu suprafață lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, miros și culoare modificate.

De asemenea, etichetarea corectă este un criteriu important: produsele preambalate trebuie să aibă etichete vizibile și corect plasate, cu datele de durabilitate minimă și limite de consum clare.

La cumpărarea peștelui și produselor din peste, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea produsului.
 Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gustul și mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective.
Avertizez asupra faptului că este interzis că produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate.”, transmite Paul Anghel, directorul ANPC

O altă recomandare este să evitați achiziționarea produselor care prezintă aglomerări sub formă de blocuri sau care conțin gheață în ambalaj. De asemenea, acordați o atenție deosebită modului în care sunt prezentate produsele alimentare congelate și asigurați-vă că ambalajul este în stare bună, curat și etanș, pentru a garanta salubritatea produsului.

O abatere frecvent întâlnită în cadrul acțiunilor de control, desfășurate în anii anteriori de către colegii comisari #ANPC, este nerespectarea condițiilor de depozitare și expunere la comercializare, respectiv: 🦈 pește expus în condiții necorespunzătoare direct pe paviment, 🦈 pește care prezența modificări organoleptice – solzi desprinși, consistentă flască a mușchiului, 🐠 pește și produse din pește depozitate în afară spațiului frigorific, la temperatura mediului ambient, într-un depozit neamenajat și neautorizat, 🐠 pește sărat (sprot și plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător.”, mai transmite directorul ANPC

Foto descriptiv Facebook Pește viu de vânzare

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Transbordarea pe ruta Pitești – Golești se prelungește! Anunțul CFR Călători

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Paul Anghel

Ultimele articole