Casa Națională de Pensii vine cu o serie de lămuriri referitoare la dreptul la pensia pentru limită de vârstă în cazul femeilor care au născut sau au adoptat mai mulți copii. Legea nr. 360/2023 aduce modificări semnificative în cadrul sistemului public de pensii din România, în special pentru femeile care au născut sau au adoptat mai mulți copii. Astfel, se instituie reglementări care permit reducerea vârstei de pensionare standard în anumite condiții. Aceste condiții includ realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și îngrijirea copiilor până la vârsta de 16 ani, respectiv creșterea adoptivilor timp de cel puțin 13 ani. În cazul în care femeile îndeplinesc aceste criterii, reducerile pot fi cumulabile cu alte tipuri de reduceri prevăzute de legislație, însă fără a depăși o reducere totală de 11 ani.
Potrivit informării publicate de Casa Națională de Pensii, reducerea vârstei standard de pensionare conform art. 51 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii se aplică în cazul femeilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
- au realizat stagiul complet de cotizare contributiv;
- au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani sau, după caz, au adoptat copii și i-au crescut pe o perioadă de cel puțin 13 ani.
”Reducerea vârstei standard de pensionare acordată în condițiile de mai sus poate fi cumulată cu reducerile prevăzute la art. 48 din lege (ex: condiții speciale și/sau deosebite de muncă) şi de alte acte normative cu caracter special, fără ca reducerea totală să fie mai mare de 11 ani”, se arată în informarea citată.
În vederea aplicării prevederilor art. 51 din lege, pe lângă documentele necesare prevăzute în normele de aplicare, dosarul de pensionare trebuie să conțină următoarele:
- certificatul de naştere al copiilor/hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviinţat adopţia, în copie;
- declaraţia pe propria răspundere că au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani, respectiv au adoptat și crescut copii timp de cel puțin 13 ani (model de declarație).
În cazul femeilor care se află în plată cu drepturi de pensie de invaliditate sau pensie anticipată și îndeplinesc condițiile de trecere la pensia pentru limită de vârstă conform prevederilor art.51, trecerea la pensie pentru limită de vârstă se face, din oficiu, de la următoarele date:
- de la data îndeplinirii condițiilor prevăzute, cu condiția ca documentele menționate mai sus să fi fost depuse anterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensionare;
- de la data depunerii documentelor, în situația în care acestea au fost depuse ulterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensionare.
Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Primăria Municipiului Pitești și FB Casa Nationala de Pensii.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Atenție, brădeni! De mâine, o nouă linie metropolitană devine operațională în comuna Bradu