Premierul Ilie Bolojan și ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, au susținut vineri o conferință de presă în care au vorbit despre al 2 pachet de măsuri fiscale pe care Executivul îl pregătește. Premierul a anunțat un amplu pachet de măsuri pentru reforma administrației publice locale, menit să aducă mai multă eficiență, responsabilitate și apropiere față de cetățeni. Reforma vizează limitarea numărului de angajați în funcție de mărimea localității, plafonarea salariilor în primăriile neperformante și reducerea birocrației prin descentralizare și digitalizare. Noile măsuri vor fi prezentate integral până la finalul lunii iulie.
Pentru primăriile care se află în situația în care nu își pot plăti din veniturile proprii salariile, Guvernul va interveni și va impune grila de salarizare pentru angajați. De asemenea, o măsură anunțată vineri îi vizează pe foarte mulți români: cei care nu își vor plăti amenzile de circulație în termen de 90 de zile vor rămâne fără permis.
”Administraţia locală este importantă, iar România nu se schimbă doar din București, ci din fiecare județ, din toate orașele și comunele țării!”, a transmis premierul Ilie Bolojan.
Premierul a punctat că sunt vizate trei direcții esențiale prin acest pachet de măsuri:
- ”Eficiență și responsabilitate mai multă în administrația publică locală;
- Întărirea capacității administrative în gestionarea problemelor, pentru a genera dezvoltare;
- Descentralizare, simplificare și digitalizare, în așa fel încât deciziile să fie luate cât mai aproape de cetățean”.
Reforma în primării
”Administrația locală stă la baza piramidei noastre administrative și principalele măsuri propuse prin pachetul doi vizează:
Plafonarea numărului de angajați care va fi stabilit pentru fiecare localitate la nivel național;
Limitarea numărului de polițiști locali;
Stabilirea unei grile de salarizare unică pentru localitățile care nu-și acoperă din venituri proprii cheltuielile de personal;
Alocarea fondurilor guvernamentale în funcție de eficiența activității;
Împărțirea normei unui funcționar public între două-trei primării;
Reducerea cabinetelor aleșilor locali, inclusiv a demnitarilor de la nivel central;
Toate măsurile din acest pachet urmează să fie anunțate până la finalul lunii iulie.”, a mai explicat premierul Ilie Bolojan.
„Am decis să prioritizăm aceste investiţii”
Totodată, premierul a anunțat o reorientare clară a priorităților bugetare, în contextul presiunii asupra finanțelor publice. Fondurile europene și PNRR devin prioritare, în timp ce proiectele finanțate exclusiv de la bugetul de stat vor fi reevaluate. Programul Anghel Saligny va continua doar cu acele investiții aflate într-un stadiu avansat de execuție, restul urmând să fie temporar suspendate până la stabilirea unui nou calendar de priorități, până la finalul anului.
„E nevoie să ne concentrăm pe asigurarea finanţării pentru proiectele europene, PNRR, cu prioritate, fondurile de coeziune pe locul 2, suntem în situaţia în care nu mai putem asigura toate finanţările pentru proiectele asigurate din bugetul de stat”, a spus premierul Ilie Bolojan.
Referitor la programul Anghel Saligny: „Am decis să prioritizăm aceste investiţii, în aşa fel încât să continue să fie finanţate proiectele care au un stadiu de maturitate avansat, pentru a le putea finaliza, iar proiectele care nu sunt într-un stadiu avansat să nu le mai asigurăm, cel puţin în lunile următoare, finanţarea, urmând ca până la finalul anului, să definitivăm prioritizarea în funcţie de domeniul în care sunt aceste proiecte, în funcţie de importanţa lor, funcţie de maturitatea proiectelor”.
Nu plătești amenda în 90 de zile?
Ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla vorbit și de alte măsuri importante: ”Vom propune ca suspendarea permisului de conducere să aibă loc dacă nu sunt plătite amenzile în 90 de zile. Restituirea va avea loc sub condiția dovedirii achitării tuturor debitelor pe care le are cetățeanul posesor de acest permis. Dacă există datorii, permisul nu se primește înapoi”.
De asemenea, autorizațiile de construcție se vor oferi doar celor care și-au achitat taxele.
”Vom propune ca primăriile să poată externaliza încasarea debitelor scadente către autoritatea locală. Cheltuielile cu executarea vor fi în sarcina debitorului”, a mia punctat ministrul Dezvoltării.
Sursă foto: gov.ro.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Record de amânări în procesul fostului deputat Cătălin Rădulescu