Într-o atmosferă încărcată de emoție și bucurie, cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Teatru ”Liviu Ciulei” a predat ștafeta către calendarul spectacolelor din luna decembrie. În cifre, în perioada celei de-a doua ediții a evenimentului au fost prezentate publicului 24 de producții teatrale dintre care 16 în sălile Teatrului ”Alexandru Davila” și 8 în deplasare. Numărul de spectatori care au trecut pragul Teatrului piteștean se ridică la 2.139, iar al celor care au vizionat producțiile jucate în deplasare a fost de 1.800.
Așadar, NOIEMBRIE TEATRAL s-a dovedit, și de această dată, a fi un proiect valoros oferit de arta scenică unei comunități care și-a exprimat nevoia de comunicare prin teatru, de socializare într-o manieră clasică, presărată pe alocuri cu accente de modern și absurd artistic pentru o necesară pată de culoare. Un proiect artistic a cărui anvergură a fost validată anul acesta de aproximativ patru mii de spectatori care au vizionat producțiile teatrale prezentate pe scenele din județul Argeș.
Spectacole în mai multe localități
Festivalul a fost organizat de Teatrul ”Alexandru Davila”, instituție de cultură finanțată de Consiliul Județean Argeș, și a avut tema ”Clasic. Modern. Absurd”, fapt ce a oferit organizatorilor prilejul să răsfețe publicul cu spectacole variate, producții ale unor teatre consacrate. Pe parcursul unui adevărat maraton artistic la care au participat și specialiști din domeniu (critici de teatru, dramaturgi, actori și regizori, directori de festivaluri, manageri etc.), iubitorii de teatru au experimentat trăiri unice prin prisma celor opt spectacole prezente la această ediție a principalului eveniment teatral din Pitești. Festivalul Internațional de Teatru ”Liviu Ciulei”, ediția a II-a, a debutat sâmbătă, 4 noiembrie, iar timp de o lună, sala Teatrului ”Alexandru Davila” a fost arhiplină, iar spectatorii au răsplătit cu aplauze actori consacrați care au pus în scenă spectacole ce poartă amprenta unor regizori valoroși. Ediția a doua a surprins și prin cele două manifestări cu care s-a îmbogățit anul acesta. Este vorba despre sesiunea lansărilor de carte și expozițiile organizate în parteneriat cu instituții de cultură din județul Argeș.
Pe toată perioada Festivalului, în zilele de sâmbătă și duminică, în foaierul Teatrului au fost organizate standuri de prezentare în cadrul cărora Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu”, Muzeul Județean Argeș și Liceul de Arte ”Dinu Lipatti” au expus obiecte specifice domeniului de activitate. Sesiunea lansărilor de carte a fost moderată de directorul Festivalului, Doina Papp, reputat critic de teatru, istoric de teatru, publicist, membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și al UNITER (Uniunea Teatrală din România). Manifestarea le-a prilejuit iubitorilor de lectură întâlnirea cu importanți autori de carte de teatru precum Radu Băieșu, Sebastian-Vlad Popa, Bogdan Cioabă, Gheorghe Smeoreanu, Dinu Grigorescu, dar și cu Ioana Mazilu, fiica dramaturgului Teodor Mazilu, autorului celebrei piese ”Proștii sub clar de lună”.
De asemenea, teatrul piteștean, sub sigla Festivalului Internațional de Teatru ”Liviu Ciulei”, a efectuat deplasări în localitățile din județul Argeș cu producții proprii (”Zâmbete la Grădină”, coordonator artistic George Diaconescu, ”Isprăvile lui Păcală”, regia Nicolae Bănică, ”Cumetrele”, regia Attila Vizauer). Actorii Teatrului au încântat spectatorii mici și mari din localitățile Costești, Ștefănești, Topoloveni, Călinești și Bascov.
Sursă foto: Teatrul Al. Davila
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
FC Argeș Basketball întâlnește pe CSM Focșani sâmbătă la Pitești Arena