Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) reamintește competitorilor politici importanța respectării regulilor legale în campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025, pentru o desfășurare corectă, transparentă și democratică până la data de 17 mai, potrivit informării publicate de AEP. De asemenea, astăzi, Curtea Constituţională a validat, cu unanimitate de voturi, rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, urmând ca cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui României să fie duminică, 18 mai 2025, alegeri la care participă George-Nicolae Simion şi Nicuşor-Daniel Dan.
Vă reamintim că Biroul Electoral Central (BEC) a transmis, marţi seară, rezultatul final al primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din acest an, conform căruia candidatul AUR, George Simion, a obţinut 40,96% din voturile valabil exprimate, iar candidatul independent Nicuşor Dan – 20,99%. Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne a fost de 9.571.899, adică 53,19% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente. Totalul voturilor valabil exprimate a fost de 9.430.274.
Având în vedere că vineri, 9 mai a.c., începe campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) îi îndeamnă pe competitorii electorali să contribuie la desfășurarea unei campanii corecte, integre și transparente, care să răspundă așteptărilor democratice ale cetățenilor.
Campania se termină pe 17 mai, ora 07:00
De la începerea campaniei electorale pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, respectiv 9 mai a.c. (data validării și aducerii la cunoștință publică a rezultatului primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională a României), și până la încheierea acesteia, în data de 17 mai a.c., ora 07:00, trebuie respectate toate prevederile legale în vigoare, fiind permise doar anumite tipuri de activități și materiale de publicitate politică (materiale de propagandă electorală), precum afișele electorale, materialele de propagandă electorală audio sau video difuzate de mass-media audiovizuală în condițiile legii, publicitatea în presa scrisă, materialele de propagandă electorală online, broșurile, pliantele și alte materiale tipărite din aceeași categorie. Competitorii politici au obligația înlăturării, până la data începerii campaniei electorale, a tuturor materialelor de propagandă utilizate până la acel moment și care nu respectă regulile premise de legislația în vigoare.
Autoritatea Electorală Permanentă reamintește competitorilor electorali că, în campania electorală, este interzisă folosirea mesajelor sau a sloganurilor discriminatorii, a mesajelor de incitare la ură și intoleranță și a oricăror forme, mijloace, acte și acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă sau etnică.
În același timp, potrivit legii, este interzisă utilizarea vehiculelor inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaților, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staționar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcționale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă.
Ca element de noutate în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din anul 2025, indiferent de mijlocul de distribuire, inclusiv prin intermediul programelor de radio și de televiziune, precum și al serviciilor media audiovizuale la cerere, pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, materialele publicitare politice distribuite de actorii politici trebuie să conțină următoarele informații (eticheta):
- a) o indicație privind faptul că reprezintă un material publicitar politic;
- b) candidatul sau formațiunea politică la cererea căreia sau în numele căreia este pregătit, plasat, promovat, publicat, distribuit sau difuzat materialul publicitar politic, respectiv numele și adresa de e-mail, precum și adresa poștală a candidatului, atunci când aceasta este dezvăluită public de către acesta, sau adresa sediului, în cazul formațiunilor politice;
- c) o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-țintă sau de distribuire a materialelor publicitare, în sensul art.3 pct.11 și 12 din Regulamentul (UE)2024/900 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 martie 2024 privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică, atunci când este cazul;
- d) o mențiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- e) după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite;
- f) codul unic de identificare a mandatarului financiar înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă.
”Regulile de etichetare a materialelor publicitare politice (materialelor de propagandă electorală) au fost stabilite prin Hotărârea AEP nr. 9/2025, care clarifică modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025. Actul normativ poate fi consultat la următorul link: https://www.roaep.ro/…/uploads/2025/03/HAEP-nr.-9-2025.pdf.
Mai multe reguli cu privire la desfășurarea campaniei electorale au fost stabilite prin Decizia nr. 54D/26.03.2025 privind unele măsuri pentru buna desfăşurare a campaniei electorale la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, adoptată de Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2025, ce poate fi consultată pe pagina de internet a Biroului Electoral Central, la următorul link: https://prezidentiale2025.bec.ro/…/2025/03/decizie_54D.pdf.
Plângerile cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari se adresează Biroului Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2025 (BEC). Modelul orientativ al plângerii, lista platformelor online foarte mari conform prevederilor Regulamentului (UE) 2024/900, precum și lista birourilor electorale competente să soluționeze plângerile cu privire la campania electorală, altele decât cele care vizează platformele online foarte mari, pot fi regăsite în Anexele Deciziei BEC nr. 54D/26.03.2025, disponibile la următorul link: https://prezidentiale2025.bec.ro/decizii-in-aplicarea…/.
Mai multe informații despre procesul electoral și regulile de desfășurare a campaniei electorale pot fi consultate pe paginile web ale Autorității Electorale Permanente, www.roaep.ro și www.finantarepartide.ro, dar și pe paginile de social media ale instituției”, transmit cei de la AEP în informarea publicată.
Foto descriptiv. Sursă foto: FB Ioana Facaleata.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Pitești Fest 2025 – muzică, energie și bucurie, în Parcul „Lunca Argeșului”!