Restaurantele din România, în vizorul ANPC! Amenzi de peste 1,2 milioane lei

de | 14.02.2025 21:20 | Național, Economic

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au desfășurat o amplă acțiune de control în restaurantele din România, vizând respectarea normelor de siguranță și igienă. În urma verificărilor, 142 de restaurante au fost depistate cu nereguli grave, fiind aplicate 176 de amenzi contravenționale în valoare totală de 1.269.500 de lei. De asemenea, 28 de unități au fost închise temporar, iar peste două tone de produse neconforme au fost retrase de la comercializare.

Potrivit news.ro, în cadrul controalelor, inspectorii ANPC au identificat numeroase nereguli, punând în pericol sănătatea consumatorilor. Printre problemele descoperite se numără: produse cu data limită de consum depăşită utilizate pentru prepararea mâncărurilor finite, materii prime fără etichete martor, depozitarea băuturilor răcoritoare direct pe paviment, lipsa datei deschiderii produselor, graficele de monitorizare a temperaturii incomplete, utilizarea ambalajelor reutilizate şi abateri repetate ale procedurilor de igienă, lipsa evidenţierii produselor provenite din produs decongelat şi nereguli în ceea ce priveşte înscrierea valorilor nutriţionale pe etichete.

FOTO: ANPC

Foto: ANPC

De asemenea, inspectorii ANPC au descoperit în blocul alimentar produse şi proceduri nesigure, cum ar fi: spaţii frigorifice cu depuneri masive de gheaţă, tăvi de cuptor deformate şi cu arsuri, tigăi cu grăsime arsă, materii prime cu termen depăşit, coşuri de gunoi neconforme (fără pedale şi capac), materii prime fără elemente de identificare şi caracterizare, produse finite depozitate incorect în spaţiile frigorifice şi utilizarea unor ustensile neprofesionale, precum bureţi de sârmă pentru igienizarea veselei.
anpc restaurante feb 25 - Restaurantele din România, în vizorul ANPC! Amenzi de peste 1,2 milioane lei

Foto: ANPC

Alte nereguli constatate au fost: lipsa informațiilor necesare în lista de meniu, precum proveniența produselor din congelate, declarația nutrițională, ingredientele și alergeni, comercializarea ciorbelor cu carne separată de lichid și utilizarea agregatelor neigienizate corespunzător; suprafețe de lucru cu depuneri de grăsime și praf, echipamente din bucătărie cu depuneri de grăsimi arse și resturi alimentare, agregate frigorifice neigienizate, lipsa plasei de insecte la bucătărie și lipsa verificării metrologice pentru cântar.
Foto principală: captură video news.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Performanță europeană! O elevă de la „Brătianu”, câștigătoare la Juvenes Translatores

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole