RETROSPECTIVA ADMINISTRATIVĂ a anului 2024. Investiții majore în infrastructură, sănătate, cultură și sport

de | 31.12.2024 18:47 | Din ediția tipărită, Administrație, Importante, Județean, Promo prima pagină

Unul dintre cele mai așteptate proiecte ale anului 2024 a fost, cu siguranță, noul stadion „Nicolae Dobrin”. În toamnă, iubitorii de fotbal au primit și vestea cea bună, după ce Compania Națională de Investiții a dat ordinul de începere a lucrărilor de proiectare și execuție. 2024 a venit și cu proiecte importante în sistemul medical argeșean, investiții necesare la Spitalul Județean de Urgență Pitești și la Spitalul de Pediatrie. Necesitatea derulării de proiecte pentru modernizarea infrastructurii rutiere argeșene este o realitate cotidiană, în acest an fiind semnate contractele de modernizare a două drumuri importante în județ, DJ 679 și DJ 659.

DJ 679 – cel mai mare proiect de infrastructură din regiunea Sud-Muntenia

În primăvara anului 2024, a fost semnat contractul pentru cel mai mare proiect de infrastructură din regiunea Sud-Muntenia din ultimii 25 de ani. Este vorba de modernizarea  DJ 679 Păduroiu (DN67B) – Lipia – Popești – Lunca Corbului – Pădureți – Ciești – Fâlfani – Cotmeana – Malu – Bârla (până la limita cu județul Olt). Pentru acest tronson de aproape 48 de km Consiliul Județean Argeș a obținut o finanțare nerambursabilă europeană de 65 milioane de euro, la care se adaugă contribuție proprie de 12 milioane de euro.

La semnarea contractului au fost prezenți și primarul municipiului Pitești, Cristian Gentea – prim-vicepreședinte PSD Argeș, vicepreședintele CJ Argeș Marius Nicolaescu, dar și primarii Sevastian Pupăză Roșu (Stolnici), Ionel Moloiu (Hârsești), Laurențiu Micu (Săpata), Gheorghe Drăgan (Lunca Corbului), precum și administratorul public al județului, Cristi Puiu.

DJ 659 – cel mai lung drum din regiunea Sud-Muntenia modernizat cu fonduri europene

În luna septembrie, a fost semnat și contractul pentru modernizarea DJ 659, unul dintre cele mai lungi drumuri din Argeș și cel mai lung drum din regiunea Sud-Muntenia modernizat cu fonduri europene.

DJ 659 Pitești – Bradu – Suseni – Gliganu de Sus – Bârlogu – Negrași – Mozăceni – lim. jud. Dâmbovița tranzitează șapte localități, Bradu, Suseni, Rociu, Negrași, Mozăceni, Slobozia, Ștefan cel Mare. Valoarea totală a proiectului este de peste 72 milioane de euro, iar în cadrul acestuia, pe lângă asfaltare, se vor executa lucrări de modernizare a 11 poduri (8 poduri noi, 3 poduri vor fi modernizate), drumuri laterale, se vor construi podețe de acces la proprietăți, vor fi amenajate trotuare în interiorul localităților, atât pe partea stângă, cât și pe partea dreaptă, vor fi amenajate 54 de stații de autobuze.

Drumul are 58 de km, proiectul fiind demarat în anul 2021, când s-au aprobat prioritățile de finanțare la nivel de infrastructură rutieră. La finele lunii iunie 2028, cel târziu, proiectul ar urma să fie finalizat.

Lucrări pe ultima sută de metri la Cetatea Poienari

. Sursă foto: ediția tipărită.

În acest an, lucrările la Cetatea Poienari au avansat până aproape de finalizare, obiectivul turistic urmând a fi redeschis în primăvara anului 2025. Cetatea Poienari, una dintre cele mai renumite atracții ale județului Argeș, a intrat din toamna anului 2021 într-un amplu proces de restaurare și consolidare pe fonduri europene.

La Cetatea lui Vlad Țepeș s-au reconsolidat zidurile, efectuându-se totodată și o cercetare arheologică. De asemenea, s-au făcut și foarte multe lucrări de consolidare, cum ar fi un acoperiș de sticlă pentru a proteja de intemperii, injecții de ciment, înlocuirea cărămizii. Au fost reparate și  cele peste 1400 de trepte și s-a refăcut și gardul.

Atracția turistică din comuna Arefu a mai fost reabilitat în anii 1968-1971, iar actualul proiect are o valoare de 20,1 milioane de lei cu TVA, din care proiectarea a costat 1,2 milioane lei, asistența tehnică din partea proiectantului – 190.400 lei, iar execuția propriu-zisă a lucrărilor se ridică la 18,7 milioane lei. Redeschiderea către public a cetății este așteptată cu entuziasm de turiști, care se interesează constant de stadiul lucrărilor. Odată cu finalizarea procesului de restaurare și consolidare, zona va fi din nou redată turismului, iar vizitatorii vor avea șansa să cunoască fortăreața domnitorului Vlad Țepeș.

Spitalul de Pediatrie Pitești a devenit cel mai modern din sudul țării

. Sursă foto: ediția tipărită.

În luna aprilie, la Spitalul de Pediatrie Pitești, au fost inaugurate două proiecte de o importanță majoră, extindere, modernizare și dotare Ambulatoriul Integrat și extindere, modernizare și dotare Unitatea de Primiri Urgențe.Unitatea spitalicească a devenit astfel cea mai modernă din sudul țării, proiectele fiind accesate de Consiliul Județean Argeș și finanțate din fonduri europene.

Primul proiect a contribuit la modernizarea, extinderea și dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului de Pediatrie, în vederea realizării unui sistem de sănătate modern și eficient. Spitalul de Pediatrie Pitești este unul dintre puținele spitale din țară care are începând de anul acesta un bazin hidrokinetoterapie interior, în suprafață de 207 mp. De altfel, tot compartimentul de recuperare al spitalului a fost modernizat și dotat cu aparatură medicală. De asemenea, pentru pacienții cu tulburări senzoriale a fost amenajat și un cabinet Nirvana. Valoarea totală a proiectului a fost de 16.880.962,72 lei.

La Unitatea Primiri Urgențe proiectul a prevăzut amenajare vestiare pentru personalul medical dotate cu grup sanitar și duș; instalarea unui sistem performant de ventilare (recirculare/filtrare aer proaspăt), climatizare atât pentru zona extinderii propuse, cât și pentru zona de primiri urgențe existente; amenajarea unui „Spațiu destinat învățământului și întâlnirilor colective“ dotat corespunzător; instalarea unui sistem de apelare pentru personalul medical și amenajarea unui spațiu de depozitare a medicamentelor și a materialelor sanitare.

De asemenea, printre dotările noi se numără un simulator complex avansat de tip pediatric, portabil, copil vârstă 5 ani, un simulator complex avansat de tip pediatric, portabil, copil nou-născut, corp întreg, lampă scialitică, spirometru, multifuncţională laser color, videoproiector cu ecran de proiecţie. Valoarea totală a proiectului a fost de 4.117.457,30 lei.

Extinderea UPU și a Ambulatoriului de la Spitalul Județean și startul lucrărilor la Laboratorul de Radioterapie

. Sursă foto: ediția tipărită.

În 2024, s-au finalizat lucrările de extindere și modernizare a Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Pitești și s-au demarat lucrările la Laboratorul de Radioterapie.

UPU a fost astfel echipată cu spații de resuscitare, zonă de evaluare cu 13 paturi, imagistică avansată cu computer tomograf și echipament Roentgen, precum și cu un spațiu protejat pentru ambulanțe. Valoarea proiectului s-a ridicat la peste 15,5 milioane de lei, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Finalizate au fost și lucrările la extinderea Ambulatoriului de la Spitalul Județean Pitești. Investiția a fost realizată printr-un proiect european în valoare de 3.3 milioane de euro, iar pentru achiziția de mobilier și aparatură medicală a fost depus deja proiect.

De asemenea, au început lucrările la noul Laborator de Radioterapie al Spitalului Județean, o investiție crucială în contextul numărului tot mai mare de cazuri de cancer. Laboratorul va dispune de tehnologie de ultimă generație, inclusiv acceleratoare liniare și sisteme complexe de planificare a tratamentului, care vor permite tratamente avansate pentru circa 1.000 de pacienți anual. Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cu o valoare totală de peste 93,5 milioane de lei și are un termen de execuție de 18 luni. Laboratorul de radioterapie, construit lângă secția de Oncologie, va asigura servicii medicale de specialitate pentru aproximativ 1.000 de pacienți/an.

Consiliul Județean și Prefectura au început anul în sediul renovat

. Sursă foto: ediția tipărită.

Începutul de an i-a readus pe aleșii de la Consiliul Județean, dar și pe reprezentanții Prefecturii, în sediul proaspăt renovat energetic. Recepția finală a lucrărilor de reabilitare a Palatului Administrativ al județului Argeș a avut loc la data de 16 ianuarie.

Investiția reprezintă  unul dintre cele mai ample proiecte ale Consiliului Județean Argeș, cu finanțare europeană nerambursabilă. Proiectul a fost accesat de Consiliul Județean Argeș prin Programul Operaţional 2014-2020. Valoarea totală a contractului de finanțare a fost de 41.528.905,03 lei, din care 24.140.102,74 lei reprezintă valoarea totală nerambursabilă. Clădirea are o suprafață de 10.510 mp, cu o lungime totală de 80,68 m şi o lăţime de 16,38 m. Aici își au sediul Consiliul Județean Argeș, Instituția Prefectului, precum și alte instituții din județ.

„În cadrul acestui proiect, s-au efectuat lucrări pentru creșterea eficienței energetice a Palatului Administrativ, cum ar fi: izolarea termică a pereţilor de faţadă la partea de interior, reabilitarea instalaţiei de încălzire, înlocuirea distribuţiei de apă caldă menajeră, reabilitarea instalaţiei electrice, lucrări privind îmbunătățirea și consolidarea structurii de rezistență a clădirii, punctual, acolo unde a fost cazul, precum și instalarea unui sistem de avertizare anti-efracție. În acest moment, Palatul Administrativ a fost predat la cheie, putând fi relocată activitatea tuturor instituțiilor care funcționează în această clădire.”,  potrivit lui Sorin Ivașcu, director Direcția Strategii Sinteze Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul CJ Argeș

Stadionul „Nicolae Dobrin” – mai aproape de realizare

. Sursă foto: ediția tipărită.

În luna octombrie, Compania Națională de Investiții a venit cu o veste bună pentru toți iubitorii de fotbal. După o lungă așteptare, a fost dat ordinul de începere a lucrărilor de proiectare și execuție la Stadionul „Nicolae Dobrin” din Pitești.

În luna septembrie, primarul Cristian Gentea anunța semnarea contractului de proiectare și execuție a Stadionului „Nicolae Dobrin” de către Compania Națională de Investiții și firma Construcții Erbașu SA. După o perioadă de 3 ani, Piteștiul va avea stadionul mult așteptat, onorând astfel memoria marelui fotbalist român, Nicolae Dobrin.

Noul stadion este un proiect finanțat de Compania Națională de Investiții, în valoare de aproape 100 de milioane de euro. Acesta va avea o capacitate de 15.200 de locuri, va avea un teren de joc înierbat pentru fotbal, incinta având dimensiunile 105 metri x 68 metri, la care se adaugă suprafața de gardă de 5 metri perimetral. Clădirea va fi împărțită în patru zone distincte: tribuna de vest, tribuna de est, peluza de nord și peluza de sud. Numărul de locuri de parcare este de 457, dintre care: 229 în subsol, 51 de locuri pe peluza sud, 105 locuri pe tribuna est și 72 de locuri la suprafață.

Teatrul de Vară – reabilitat cu bani guvernamentali

. Sursă foto: ediția tipărită.

Teatrul de Vară a fost inaugurat în luna noiembrie, purtând numele „regelui naiului”, Gheorghe Zamfir. Aflat într-un amplu proces de modernizare cu fonduri guvernamentale, acesta va fi redat activităților artistice care vor avea loc în municipiul Pitești, inclusiv concerte ale Filarmonicii.

Teatrul de Vară a intrat din anul 2023 într-un proces de reabilitare cu fonduri guvernamentale. După finalizarea lucrărilor, piteștenii se vor putea bucura de evenimente organizate în aer liber, într-un cadru plăcut, în mijlocul naturii. Proiectul  a cuprins refacerea părții de scenă, a camerelor interioare, dar și a băncilor destinate publicului, zonă care va fi acoperită. De asemenea, s-a mărit și capacitatea locurilor. Aici vor putea fi găzduite concerte sau evenimente destinate Zilelor Municipiului Pitești. Proiectul are o valoare totală de 5.170.254,46 lei, iar finanțarea este în totalitate de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Gara din Curtea de Argeș va redeveni în sfârșit „regală”

. Sursă foto: ediția tipărită.

După mai multe amânări, anul 2024 a adus o veste bună pentru Orașul Basarabilor. CFR a anunțat că începând cu 28 octombrie se vor demara lucrările de restaurare a Gării Regale din Curtea de Argeș, o clădire de mare importanță istorică și culturală.

Potrivit CFR, lucrările vor dura 24 de luni și vizează reparații și consolidare a structurii de rezistență, restaurare/finisaje componente artistice din lemn, piatră, ceramică, metal, înlocuire elemente degradate la șarpantă și refacere integrală a învelitoarei din tablă, reparații instalații electrice, termice și sanitare și reabilitare a instalației de stingere incendiu (hidranți interiori și exteriori, lucrări de suplimentare a rezervei de apă).

Pentru ca autenticitatea și valoarea arhitecturală a clădirii să fie păstrate,  lucrările vor fi realizate cu materiale și tehnici compatibile cu cele originale, conform avizelor emise de Ministerul Culturii.  Gara Regală din Curtea de Argeș este o clădire arhitecturală declarată monument istoric de importanță națională și se regăsește în Lista Monumentelor Istorice.

Gara a fost construită la inițiativa regelui Carol I. Inaugurată pe 27 noiembrie 1898, a fost destinată liniei Pitești – Curtea de Argeș, care are o lungime de 38 de kilometri. Cu excepția regelui Carol al II-lea, toate capetele încoronate ale României au fost transportate cu trenul pentru a fi înmormântate în necropola regală de la Mănăstirea Curtea de Argeș.

Material realizat de Berta Dima.

Foot descriptiv. Sursă foto: ediția tipărită.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Încep lucrările pentru tunelul Poiana de pe Autostrada Sibiu – Pitești

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Ultimele articole