Perioada de vară, iunie – august a acestui an poate fi considerată una istorică din punct de vedere al cantităților de precipitații reduse, cu efect semnificativ asupra resurselor de apă subterane și de suprafață gestionate de către Administrația Bazinală de Apă Argeș Vedea.
Cantitățile medii de precipitații înregistrate în luna iunie a acestui an, la punctele de măsură din bazinul hidrografic Argeș Vedea au fost situate la valori de aproximativ 50 – 60 l/mp, iar în luna iulie 2024, doar la câteva stații, în special în bazinele hidrografice superioare, cantitățile totale de precipitații au depășit 100 l/mp, sub mediile multianuale. Ulterior deficitul de precipitații s-a accentuat, cantitățile totale înregistrate fiind sub 30 – 40 l/mp, transmit reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea.
Fenomenul de secare la nivelul bazinului hidrografic Argeș Vedea, este monitorizat pe sectoarele de râu cu stații hidrometrice.
Acesta este înregistrat în prezent la stațiile: Dobrești pe râul Cârcinov, Furculești – râul Urlui, Vârtoapele – pârâul Cainelui, Poienari – râul Sabar, Crovu – râul Glavacioc. La stația hidrometrică Gura Foii- râul Potop se înregistreaza fenomenul de băltire, fenomen premergator secării (există apă fără curgere).
Lipsa precipitațiilor se resimte acut și în volumele de apă existente în principalele lacuri de acumulare din bazinul hidrografic Argeș.
Dacă la începutul lunii iunie 2024, rezerva de apă existentă era de 632,66 milioane mc reprezentând un grad de umplere de 85,9 %, la finalul lunii august 2024 aceasta a scăzut la 566,64 milioane mc, adică 76,9 % grad de umplere. Volumul de apă cel mai mare este înmagazinat în acumularea Vidraru pe râul Argeș (381,50 milioane mc), restul acumulărilor având un coeficient de umplere în medie de 60 %, mai transmite Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea.
Cu toate acestea, având în administrare un sistem complex de lucrări hidrotehnice cu folosințe multiple (lacuri de acumulare și derivații), Administrația Bazinală de Apă Argeș Vedea a gestionat și gestionează coordonat lacurile de acumulare reușind să asigure în permanență volumele de apă necesare tuturor utilizatorilor, în special pentru sistemele centralizate de alimentare a populației.
Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea recomandă în acest context utilizarea resurselor de apă echilibrat și responsabil, mai ales că și în luna septembrie se anunță deficit de precipitații.
Citiți, de asemenea, pe anchetoanline.ro: