Lipsa precipitațiilor din ultima vreme a cauzat scăderi ale rezervelor de apă în principalele lacuri de acumulare din bazinul hidrografic Argeș. Din cauza lipsei zăpezilor și a ploilor de la sfârșitul anului 2024, dar și de la începutul anului 2025, rezervele de apă din principalele lacuri de acumulare din bazinul hidrografic Argeș au scăzut aproximativ 5%.
În prezent, rezervele de apă existente în principalele lacuri de acumulare din bazinul hidrografic Argeș însumează un volum de aproape 496 milioane metri cubi, reprezentând un procent de umplere de aproximativ 65, cu 25 de milioane metri cubi mai puțin decât la finalul anului 2024.
Nivelul apei diferă de la un lac la altul, acumularea Râușor, de pe râul Târgului, având cel mai ridicat grad de umplere, de 81%. La polul opus, acumularea Pecineagu, de pe râul Dâmbovița, înregistrează cel mai scăzut nivel, de doar 25%. De asemenea, lacul Vidraru, cel mai mare lac de acumulare din bazinul hidrografic Argeș, situat pe râul Argeș, are un grad de umplere de 64%.
Potrivit Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea, volumele de apă aflate la ora actuală în lacurile de acumulare din bazinul hidrografic Argeș sunt efectul unor cantități foarte de mici de precipitații înregistrate atât la finalul anului 2024, cât și în prima parte a anului 2025. De asemenea, stratul de zăpadă existent în zonele înalte, care ar asigura noi volume de apă în aceasta primăvară, este foarte subțire. În aceste condiții, ABAAV informează că va gestiona cu maximă atenție resursele de apă din lacurile de acumulare, pentru a asigura furnizarea completă a necesarului pentru toți beneficiarii.
Rezervele de apă sunt puternic influențate de cantitatea de precipitații și de stratul de zăpadă. Anul 2024 a fost caracterizat din punct de vedere meteorologic de un deficit semnificativ de precipitații, cu o cantitate de doar 83% față de valorile medii multianuale. În timp ce în zona montană și în sud-estul spațiului hidrografic s-au înregistrat cantități apropiate de media multianuală, cea mai mare lipsă de precipitații a fost raportată în estul regiunii, unde valorile au variat între 37% și 67% din normalul climatologic.
Pe plan hidrologic, debitele râurilor din bazinul hidrografic Argeș s-au situat considerabil sub mediile multianuale. La nivel de bazin, procentul mediu al debitelor raportat la valorile multianuale este de doar 31%, evidențiind un an cu resurse hidrice reduse. În aceste condiții Administrația Bazinală de Apă (ABA) Argeș-Vedea monitorizează și exploatează coordonat infrastructura de gospodărire a apelor, pentru o gestionare eficientă a resurselor disponibile. În prezent nu există semnale care să indice un posibil deficit de apă pentru producția de energie hidro, irigații, alimentarea populației sau industria locală.”, a declarat pentru publicația „Ancheta” conducerea ABAAV.
Foto: ediția tipărită
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Parchetul din Argeș – în topul național privind trimiterile în judecată pentru evaziune fiscală