Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că riscul de avalanșă în Munții Bucegi este însemnat, situându-se la gradul trei din cinci.
La altitudini de peste 1.800 de metri, stratul de zăpadă nou depus are între 15 și 20 cm, fiind de tip pulver, ușor și puțin stabil. Pe văi și în zonele adăpostite, depozitele de zăpadă ajung chiar și la 50-60 cm. Sub acest strat recent depus, există zăpadă întărită, care nu prezintă aderență, favorizând alunecările de masă. De asemenea, în apropierea crestelor s-au format plăci de vânt fragile, cu rezistență scăzută.
Potrivit meteorologilor, temperaturile extrem de scăzute vor încetini procesul de transformare a zăpezii, menținând astfel riscul ridicat de avalanșe. În aceste condiții, chiar și la supraîncărcări slabe, stratul de zăpadă se poate fisura și disloca, provocând avalanșe de dimensiuni medii, izolat chiar mari.
Evitați traseele montane închise!
În celelalte masive din țară, riscul de avalanșă este mai mic, situându-se între gradele 1 și 2. Cu toate acestea, autoritățile avertizează turiștii și iubitorii de drumeții să nu se aventureze pe traseele montane de altitudine, mai ales cele declarate închise în sezonul de iarnă.
Foto: Facebook Salvamont România
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
(VIDEO) Vremea le-a făcut mari probleme șoferilor! Zeci de tamponări în Argeș