Atenție dacă vă aventurați pe munte! Este risc însemnat de producere de avalanșă în Munții Bucegi și Făgăraș, la peste 1.800 de metri înălțime.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), pericolul este de gradul trei din cinci, ceea ce înseamnă un risc însemnat pentru drumeți și pasionații de sporturi de iarnă.
Ieri după-amiază, stratul de zăpadă măsura 84 de centimetri la Vârful Omu și 73 de centimetri la Bâlea Lac.
La peste 1800 m, zăpada pulver de la suprafață, depusă în ultima săptămână, măsoară 20…30 cm, este ușoară, fără consistență, puțin stabilă și cu aderență slabă la stratul întărit sau crustele aflate dedesubt. Pe văi și în zonele adăpostite sunt însă depozite mai însemnate, de peste 50-60 cm. În apropierea crestelor sunt formate unele plăci de vânt, fragile și cu rezistență scăzută.
Deși temperaturile vor fi scăzute, în cursul zilelor, datorită insolației, zăpada se va tasa ușor, formând legături fragile între cristale. În aceste condiții, stratul aflat în partea superioară se poate fisura ușor și disloca, alunecând peste stratul întărit din interior, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și doar izolat mari, chiar și la supraîncărcări slabe – riscul va fi însemnat (3).”, explică ANM
La altitudini mai mici de 1.800 m, riscul de avalanșă este moderat, de gradul 2 din 5.
În celelalte masive din Carpații Meridionali, dar și din Carpații Orientali, riscul de avalanșă la altitudini de peste 1.800 de metri este de gradul doi.
Foto descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Argeș. Accident provocat de un șofer de 70 de ani care nu a oprit la semnul STOP