Atenție! Nu vă aventurați pe munte, este risc de avalanșe! Administrația Națională de Meteorologie anunță că este risc de producere de avalanşe în munţii Făgăraș și Bucegi.
Potrivit buletinului nivometeorologic, valabil până pe 19 decembrie, la ora 20.00, la altitudini de peste 1.800 de metri, în munţii Făgăraş și Bucegi riscul declanșării avalanșelor va fi însemnat, de gradul trei din cinci.
Sub 1800 m, stratul de zăpadă are dimensiuni mai mici, iar riscul de avalanșă este moderat sau chiar redus.
Vântul puternic va spulbera zăpada existentă la altitudini mari, depunând-o în troiene însemnate pe văi și formând noi plăci de vânt. Zăpada veche este încă ușoară, cu rezistență scăzută și legături slabe între cristale, care permit fisurarea ei cu ușurință. La suprafață se vor forma noaptea cruste subțiri de reîngheț în cursul nopților. Stratul de zăpadă este mai însemnat în Carpații Orientali și estul celor Meridionali, unde depășește local 40…60 cm, iar în zonele adăpostite sunt depozite mari, de până la 1-2 metri.
Stratul fragil din partea superioară a zăpezii se poate rupe/fisura la suprasarcini, sporind astfel riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni mici sau medii acolo unde sunt deja acumulări mai consistente.
Odată cu încălzirea însemnată din data de 19 decembrie, când valorile diurne de temperatură vor fi pozitive și zăpada de la suprafață se va umezi, va exista riscul declanșării spontane a unor avalanșe de topire de suprafață, risc sporit la trecerea schiorilor sau turiștilor.
Riscul declanșării avalanșelor va fi însemnat în zona înaltă, de peste 1800 m, a Munților Făgăraș și Bucegi, iar în rest va fi moderat sau chiar redus.”, transmit reprezentanții ANM
Cel mai mare strat de zăpadă măsurat la o staţie meteo este de 77 cm la Vf.Lăcăuți, în Carpații Orientali.
Tot în Carpații Orientali, la Ceahlău-Toaca, stratul de zăpadă este de 66 de centimetri, iar la Bâlea Lac, în munţii Făgăraş, este de 58 cm.
foto descriptiv gds.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro