Atenție la drumețiile montane! Este risc însemnat de producere de avalanşe, la peste 1.800 de metri altitudine în munţii Făgăraş, Bucegi şi Ceahlău, potrivit buletinului nivometeorologic emis ieri, 09 decembrie, de Administrația Națională de Meteorologie.
Potrivit ANM, stratul de zăpadă a înregistrat o creștere semnificativă în toate masivele montane din România, fiind mai accentuat în Carpații Orientali și estul Carpaților Meridionali. În aceste zone, zăpada depășește local 40-60 cm, iar în zonele adăpostite s-au format depozite de până la 1-2 metri.
În zonele adăpostite se întâlnesc depozite mari de zăpadă, de până la 1-2 metri. Stratul superior, de 20…40 cm, este fragil, iar sub acesta se întâlnesc cruste de gheață. În zonele înalte sunt formate plăci de vânt, pe versanți cu orientări diferite, îndeosebi nordice.
Stratul de zăpadă depus în ultima perioadă acționează ca o suprasarcină peste crustele fragile preexistente,
sporind astfel riscul declanșării avalanșelor în mod spontan, care vor avea dimensiuni mici sau medii acolo
unde sunt deja acumulări mai consistente sau sunt formate plăci de vânt.”, transmit reprezentanții ANM
Autoritățile avertizează că riscul declanșării avalanșelor este însemnat, de gradul trei din cinci, în Munții Făgăraș, Bucegi și Ceahlău, la altitudini de peste 1800 m, fiind amplificat de activitatea turiștilor sau a schiorilor. Sub 1800 m, riscul este moderat sau redus.
Cei care intenționează să ajungă în aceste zone montane sunt sfătuiți să fie extrem de precauți și să evite traseele riscante.
Potrivit sursei citate, cel mai mare strat de zăpadă măsurat de meteorologi este în Carpaţii Orientali, de 75 centimetri la Vf. Lăcăuţi, urmat de cel din Carpaţii Meridionali, de 60 centimetri la Bâlea-Lac, în Munţii Făgăraş.
foto descriptiv gds.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Prețurile carburanților astăzi! Cât costă un litru de benzină şi motorină în Argeș