Parlamentul European a adoptat recent, în mod definitiv, o lege împotriva risipei alimentare şi a deşeurilor textile. Noua lege introduce obiective obligatorii de reducere a risipei alimentare, care trebuie îndeplinite la nivel naţional până la 31 decembrie 2030: 10% din prelucrarea şi producţia de alimente şi 30% pe cap de locuitor din comerţul cu amănuntul, restaurante, servicii alimentare şi gospodării.
Țările Uniunii Europene vor fi nevoite să ia măsuri pentru a se asigura că operatorii economici care au un rol semnificativ în prevenirea şi generarea de risipă alimentară facilitează donarea de alimente nevândute care sunt sigure pentru consumul uman. Propunerea s-a confruntat cu respingerea din partea restaurantelor şi a hotelierilor, care s-au opus obiectivelor obligatorii şi au pledat în schimb pentru o educare a publicului cu privire la risipă. Pentru a-şi atinge obiectivele, ţările membre vor fi libere să aleagă cum îşi vor îndeplini obiectivele în materie de reducere a deşeurilor alimentare.
La nivelul Uniunii Europene, potrivit ultimelor statistici, într-un an au fost generate 129 kg de deșeuri pe cap de locuitor, cele mai multe, 69 kg, provenind din gospodării, 23 kg din producția de băuturi și produse alimentare, 15 kg de la restaurante și servicii alimentare, 12 kg din producția primară și 10 kg din comerțul cu amănuntul și alte forme de distribuție alimentară. România ocupă locul 5 în UE la capitolul deșeuri alimentare, cu 181 kg pe cap de locuitor.
Produsele pot ajunge la spitale, cantine, cămine de bătrâni care consumă alimentele imediat
În județul Argeș, lunar se neutralizează 45-50 de tone de alimente. Cifra reală este însă una mai mare, deoarece nu cuprinde și cantitatea de alimente care se pierde din domeniul HoReCa sau a legumelor și a fructelor. Săptămâna trecută, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș a organizat o întâlnire cu reprezentanții HoReCa, pentru a le aduce la cunoștință noile modificări legislative la nivel european, dar și pentru a aduna informații de la agenții economici, pentru a găsi soluții privind risipa alimentară. Evenimentul a adunat reprezentanți ai industriei alimentare din tot județul, feedbackul fiind unul pozitiv.
Au venit de la restaurante din tot județul, culoarul Rucăr-Bran, Transfăgărășan, Pitești. Conform legislației, pot dona alimentele către un consumator final, pentru a-și reduce pierderile, incinerarea deșeurilor generând noi costuri. Vorbim în special de marii retaileri, care au cantități mari. În cele 45-50 de tone nu sunt incluse restaurantele, care și-au gestionat singure deșeurile. Cert este că se aruncă, iar restaurantele trebuie să găsească o soluție pentru a reduce risipa. Produsele pot ajunge la spitale, cantine, cămine de bătrâni care consumă alimentele imediat. Un salam care expiră astăzi poate fi dat în consum, chiar dacă a ajuns la durabilitate minimă, fără a fi vândut, ci doar pentru consum. Astfel, nu mai este incinerat și nu mai generează costuri, iar unitatea nu mai cumpără acest produs, pentru că îl are deja gratuit. Se poate face un contract, un protocol între ei.” a declarat pentru publicația „Ancheta” directorul DSV Argeș, Sorin Sorescu.
Risipa de alimente este, într-adevăr, o mare problemă. Trebuie făcută însă o educație de la cea mai fragedă vârstă până la oameni maturi despre ce înseamnă această risipă. Eu am experiență destul de mare în această zonă HoReCa, iar pe noi ne-a preocupat, în primul rând, pentru că asta înseamnă o pierdere de bani. Fiind vicepreședinte la Asociația Patronatelor din Turism, am luat inițiative chiar la nivel național, împreună cu bucătarii de elită deja s-a făcut o serie de rețete privind reciclarea anumitor produse. Spre exemplu, acolo unde sunt produse de catering sau la un bufet, care rămân neconsumate, le reintroducem imediat în circuit cu niște rețete speciale, fiind consumate cel mult a doua zi.”, a explicat, în timpul întâlnirii, Dumitru Grecu – managerul Hotelului Valea cu Pești, una dintre cele mai renumite unități turistice din nordul județului.
Sursă foto: ediția tipărită
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș are doi noi procurori