România face un pas decisiv spre economia circulară! 674,7 milioane de lei au fost alocate prin PNRR pentru construirea a 26 de fabrici moderne de reciclare, acoperind fluxuri prioritare precum plasticul, deșeurile din construcții, sticla sau textilele. Proiectul susținut de Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu vizează nu doar atingerea țintelor europene de reciclare, ci și crearea de noi locuri de muncă verzi și reducerea cantităților de deșeuri depozitate.
Miercuri, Ministerul Mediului anunța că Administratia Fondului pentru Mediu a finalizat semnarea contractelor de finanțare cu operatorii economici pentru cele 26 de proiecte aprobate în cadrul 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 “𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐥𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐢𝐜𝐥𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐝𝐞𝐬̦𝐞𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐢̂𝐧 𝐯𝐞𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐭̦𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐢𝐜𝐥𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐚𝐜𝐡𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐞𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐞𝐢𝐜𝐢𝐫𝐜𝐮𝐥𝐚𝐫𝐞”, finanțat prin PNRR.
„Aceste fabrici de reciclare contribuie direct la reducerea cantității de deșeuri care ajung la groapă, la dezvoltarea unei industrii de reciclare moderne și la crearea de noi locuri de muncă verzi. Este un pas esențial pentru atingerea țintelor de reciclare asumate de România la nivel european și pentru protejarea resurselor naturale. De asemenea, aceste fabrici de reciclare vizează fluxuri prioritare de deșeuri, precum deșeurile de plastic, deșeuri din construcții, deșeuri municipale, a căror gestionare era greoaie și uneori ineficientă.
România are șansa de a deveni un exemplu în regiune în ceea ce privește economia circulară – și astăzi facem încă un nou pas hotărât în această direcție”, a subliniat, într-o declarație publicată miercuri, ministrul Mircea Fechet.
10 fabrici pentru reciclarea deșeurilor de plastic
“Am semnat cele de contracte de finanțare care reprezintă ținta asumată de AFM prin PNRR. Este o dovadă clară a angajamentului Administrației Fondului pentru Mediu pentru atingerea obiectivelor asumate în tranziția către o economie circulară. Prin aceste investiții strategice, din bani europeni, vom contribui la construcția unei infrastructuri moderne de reciclare, în România. Este un moment cheie pentru economia circulară și pentru dezvoltarea durabilă la nivel național.”, a declarat Florin Bănică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, potrivit informării publicate.
Administrația Fondului pentru Mediu a finalizat semnarea contractelor de finanțare cu operatorii economici pentru cele 26 de proiecte. Aici găsiți și lista cu cele 26 de proiecte. Proiectele au fost selectate în urma unei sesiuni de finanțare derulate în perioada 14 iunie – 22 noiembrie 2024, în cadrul căreia au fost depuse 140 de dosare pentru 144 de instalații.
Astfel, vor fi realizate:
- 10 fabrici pentru reciclarea deșeurilor de plastic;
- 4 instalații pentru deșeuri din construcții;
- 3 fabrici pentru reciclarea sticlei;
- 2 instalații dedicate deșeurilor din construcții și sticlă;
- 2 deșeuri municipale;
- câte o fabrică pentru reciclarea deșeurilor de acumulatori, aluminiu, cauciuc, spume poliuretanice și textile.
Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat pentru un proiect este de 8.4 milioane euro, iar valoarea minimă eligibilă este de 500.000 euro. Ajutorul de stat regional poate ajunge până la 75%.
Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Ministerul Mediului Romania
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Pregătiri pentru Conclavul din 7 mai! A fost montat coșul de fum pe Capela Sixtină