Românii vor fi anunțați prin sms sau e-mail când le expiră cartea de identitate, pașaportul sau permisul auto

de | 04.06.2024 09:53 | Național, Lifestyle

Senatul a adoptat luni un proiect de lege prin care autorităţile ar putea notifica cetățenii români că urmează să le expire cartea de identitate, paşaportul sau carnetul de conducere.

Astfel, românii vor putea să se programeze din timp, evitând cozi interminabile la ghişee.

Cetățenii români vor fi notificați prin SMS sau e-mail cu 90 sau 180 de zile înainte de termenul de expirare al fiecărui act în parte. Iniţiativa legislativă prevede şi că, în cazul în care autorităţile nu dispun de numărul de telefon mobil sau de adresa de e-mail a cetăţeanului respectiv, notificarea poate fi realizată şi prin intermediul poştei, relatează news.ro

Statul trebuie să facă tot ce-i stă în putinţă să uşureze pe cât posibil interacţiunile birocratice dintre instituţii şi cetăţean. Tehnologia există, bazele de date există, singurul lucru care pare să lipsească este voinţa de a pune tehnologia să lucreze în folosul oamenilor. Da, unii cetăţeni pur şi simplu uită sau amână reînnoirea documentelor personale, căci este un lucru pe care-l fac o dată la 10 ani, nu în fiecare zi şi este firesc să mai uite. Amenda nu rezolvă, în sine, problema, nu reînnoieşte actele. O notificare cu 3 sau 6 luni luni de zile înainte de expirare îi ajută pe cetăţeni să evite situaţiile de ieşire din legalitate, iar statului să-şi actualizeze datele”, a spus senatorul USR Raoul Trifan, conform sursei citate.

Inițiatorii proiectului mai spun în nota de fundamentare că prevederi similare există deja în alte state europene. E vorba de Marea Britanie, dar şi în țări vecine, precum Republica Moldova.

Aici, cetățenii eligibili primesc astfel de notificări prin sms, email sau alte modalități la alegere, prin intermediul platformei guvernamentale MNotify.

Senatul a adoptat proiectul de lege al USR în calitate de prim for sesizat, urmând ca această inițiativă să fie votată de către Camera Deputaților, care este for decizional.

Foto descriptiv Special Arad

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Gest inconștient al unui turist pe Transfăgărășan. A chemat un urs la mașină

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Arad | Camera Deputaților | Marea Britanie | Republica Moldova

Ultimele articole