Românii care închiriază locuințe în regim hotelier sunt din nou în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), din cauza neregulilor privind declararea veniturilor. În primele nouă luni ale anului, aproximativ 1,3 milioane de turiști au fost cazați în astfel de apartamente, însă autoritățile suspectează că mulți proprietari nu declară sumele încasate.
Potrivit Știrile Pro Tv, de la începutul anului și până în prezent, un număr de 436 de persoane fizice au oferit spre închiriere temporară locuințe, fără a-și declara veniturile conform legii. În total, se estimează că aceste activități au generat încasări nedeclarate de peste 92 de milioane de lei. Sumele plătite în numerar de turiști rămân, însă, dificil de monitorizat, ceea ce complică eforturile ANAF de a identifica întregul flux financiar.
Potrivit sursei citate, în România, există peste 14.000 de imobile turistice clasificate, deținute de persoane fizice și juridice. Totodată, alte câteva mii de locuințe oferite spre închiriere nu sunt declarate autorităților. Cele mai multe astfel de locuințe se află în stațiunile de pe litoral, în Capitală și în marile orașe din țară, unde turismul are o amploare considerabilă.
De la începutul anului au fost verificate aproximativ 1.700 unități de cazare, dintre care 14% au funcționat fără a fi clasificate. Amenzile aplicate de inspectorii ANAF în acest caz se ridică la aproximativ 360.000 de lei.
Specialiștii atrag atenția că proprietarii care închiriază locuințe fără a respecta normele legale se expun unor riscuri majore. Pe de altă parte, și turiștii care aleg astfel de locuințe pot avea parte de surprize neplăcute, atât în ceea ce privește confortul, cât și siguranța, conform declarațiilor lui Dan Anghelescu, specialist în turism.
În cazul în care un turist îi distruge locația sau nu mai vrea să iasă din locația aia, legal nu poate să îi facă nimic. (…) Pe de altă parte, turistul nu are siguranța confortului pentru că nu întotdeauna proprietarii oferă minimul necesar. (…) Când ajungi acolo, găsești cu totul altceva, nu poți să faci absolut nimic.”, a explicat Dan Anghelescu.
Noi reguli privind cazarea turiștilor. Ce prevede o directivă europeană
Situația s-ar putea schimba, în curând, din punct de vedere legal. O directivă europeană aflată în curs de implementare ar putea schimba regulile în domeniul închirierilor în regim hotelier. Conform noilor reglementări, platformele care intermediază astfel de servicii vor fi obligate să raporteze veniturile utilizatorilor către autorități, iar anunțurile care promovează locuințe neînregistrate oficial vor fi eliminate.
Locuințele clasificate vor fi marcate cu stele pe platformele de cazare, în timp ce cele neclasificate vor fi indicate cu pătrățele.
De asemenea, turiștii sunt încurajați să ceară bon fiscal sau factură și să verifice clasificarea locuințelor pentru a se asigura de calitatea serviciilor oferite.
Platformele au stele pentru cele clasificate și pătrățele pentru cele neclasificate.
Turistul trebuie să ceară bon fiscal sau factură. (…) El trebuie să întrebe ce clasificare au. Una este să te duci la un hotel de o stea și alta să te duci la unul de trei stele. O stea înseamnă că poți să stai cu proprietarul în casă. Deja la trei stele ești singur – ai locul tău unde poți să te desfășori”, a adăugat Dan Anghelescu.
Locuințele închiriate se pot verifica pe site-ul situr.gov.ro și se pot depune și sesizări online.
Foto descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Controale DSVSA Argeș în octombrie! Tone de produse retrase și amenzi de peste 110.000 lei