Datele operatorului Gascade arată că fluxurile de gaz prin conducta Yamal-Europe au scăzut la zero, marți după-amiază.
Fluxurile spre est în Polonia din Germania de-a lungul conductei Yamal-Europa de la punctul de graniță Mallnow au fost ultima dată la 1.451.155 kWh/h până la 13:00, ora locală (11:00 GMT), dar de atunci a scăzut la zero” au arătat datele operatorului Gascade.
Conducta alimentează Germania Polonia, iar acțiunea de tăia fluxul poate fi văzută ca un semnal de alarmă transmis de Rusia țărilor europene, transmite Reuters.
Fluxul se menține constant pe restul conductelor, însă situația s-ar putea schimba în cazul în care statele europene vor refuza să plătească gazul în ruble, așa cum a cerut Rusia.
Amintim că în urmă cu o săptămână, Vladimir Putin a transmis țărilor care au condamnat invazia asupra Ucrainei că vor trebui să plătească gazul în ruble, încercând în acest fel să ocolească sancțiunile occidentale impuse Rusiei.
„Nimeni nu poate să furnizeze gaz pe gratis, este pur și simplu imposibil, și îl veți putea plăti doar în ruble”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Țările europene, care plătesc gazul majoritar în euro, dar și de G7, nu au fost de acord cu solicitarea liderului de la Kremlin și au criticat extrem de dur mesajul acestuia.
Ce ar înseamna pentru Europa oprirea importurilor de gaz rusesc
40% din rezervele de gaz ale Europei sunt livrate de Rusia, anul trecut, importurile fiind de aproximativ 155 de miliarde de metri cubi.
În Germania au apărut temeri în privința livrărilor de gaz și în privința modului în care ar putea fi afectați consumatorii casnici și industria. Cancelarul Olaf Scholz a precizat că o întrerupere bruscă a cumpărării de gaz din Rusia va arunca Germania și Europa în recesiune.
Totodată, directorul E.ON, Leonhard Birnbaum, a precizat că economia Germaniei va avea de suferit și că țara ar putea să devină independată de Rusia în aproximativ trei ani.
Reamintim că săptămâna trecută a fost semnat un nou acord între SUA și UE care asigură furnizarea de către SUA a 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat în acest an. Deficitul produs de oprirea furnizării gazului rusesc nu ar putea, însă, să fie acoperit de cantitatea furnizată de SUA.
De asemenea, Comisia Europeană a propus legislație nouă, care prevede ca țările UE să își facă rezerve de cel puțin 80% în acest an.
Foto: stirileprotv.ro