Paradoxal, deşi judeţul nostru este unul dintre cele mai puternice din punct de vedere economic, foarte mulţi argeşeni sunt nevoiţi să îşi caute de lucru în Capitală. Explicaţia ar fi aceea că în Argeş cea mai mare parte a economiei este concentrată în jurul industriei auto, astfel încât populaţia activă care doreşte să îşi construiască o carieră în alt sector de activitate nu are foarte multe opţiuni. În plus, un avantaj pentru cei predispuşi să facă naveta la Bucureşti îl reprezintă şi existenţa autostrăzii A1, care permite unui piteştean să ajungă în Capitală în mai puţin de o oră.
Nu în ultimul rând, salariile mult mai mari oferite de angajatorii bucureşteni compensează disconfortul navetei zilnice, în Capitală salariul mediu net fiind de peste 5000 lei, faţă de doar 3323 lei cât câştigă în medie un angajat care munceşte în Argeş.
Aşa se face că, potrivit datelor aflate în evidenţele Inspecţiei Muncii şi ale Institutului Naţional de Statistică, din cei 255.800 argeşeni care au un loc de muncă, peste 30.000 figurează ca salariaţi pe statele de plată ale unor companii din Bucureşti, ceea ce reprezintă 12% din populaţia activă a judeţului nostru.
700.000 de salariaţi din Capitală vin din judeţele vecine
Exceptând judeţul Ilfov, în inima căruia se află Capitala, judeţele din jurul Bucureştiului „livrează” şi mai multă forţă de muncă, pe primul loc din acest punct de vedere situându-se Giurgiu, cu 47% din populaţia activă angajată în cel mai mare oraş al ţării, urmat de Călăraşi (36%), Ialomiţa (27%), Teleorman (24%), Dâmboviţa (23%), Prahova (22%). Per total, numărul românilor din alte judeţe care fac naveta sau lucrează de acasă pentru companii din Bucureşti este de peste 700.000 de persoane.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Cât au (mai) produs firmele mari ale Argeșului în 2021. PRODUCŢIE (I)