În timp ce România e strânsă cu uşa austerităţii şi milioane de angajaţi se zbat cu salarii de subzistenţă, pe platforma nucleară de la Mioveni explodează nu doar energia, ci şi veniturile! Salarii şi pensii cumulate de zeci de mii de euro lunar, încasate simultan de „elitele” din companiile de stat RATEN ICN şi FCN!
Pe platforma nucleară de la Mioveni, veniturile sunt… nucleare! La începutul acestui an, informaţia potrivit căreia fostul director de la Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), Constantin Păunoiu, s-a reangajat la scurt timp după pensionare la aceeaşi instituţie pe care a condus-o, încasând concomitent şi pensia de peste zece mii de lei, şi un salariu la fel de generos, a generat un val de revoltă la nivel naţional. Aşa cum anticipam încă de atunci, se pare că aceasta a devenit o practică pe platforma nucleară de la Mioveni, nu numai la RATEN ICN, ci şi la FCN – fabrica de combustibil nuclear care funcţionează practic în aceeaşi curte.
În contextul măsurilor de austeritate care taie în carne vie din veniturile românilor, presa naţională a dezvăluit în ultima perioadă veniturile de-a dreptul nesimţite încasate de o serie de personaje privilegiate, bine înfipte la vârful companiilor de stat. Este şi cazul companiei Nuclearelectrica, al cărei director a încasat anul trecut 2,29 milioane lei brut – parte salariu fix, parte recompense pentru „performanțe”, adică 38.000 de euro lunar brut!
Ca şi la RATEN, şi la Nuclearelectrica există o categorie privilegiată de persoane care, după ce au decis să iasă la pensie, s-au reangajat când nici măcar nu se uscase cerneala pe decizia de pensionare. O astfel de fericită este Daniela-Maria Costea, inginer-șef la Sucursala Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești. Potrivit declaraţiei de avere completate în data de 30 mai 2025, Daniela Costea a încasat anul trecut 376.006 lei din salariu şi 268.000 lei din pensie. Ceea ce înseamnă că doamna Costea încasează lunar un salariu net de 31.333,3 lei şi o pensie medie de 22.333,3 lei, rezultând un venit lunar cumulat de… 53.667 lei, adică aproape 540 de milioane de lei vechi!
Nici salariul directorului de la FCN nu e unul mai prejos, Andrei-Bogdan Muşetoiu obţinând pe parcursul ultimului an venituri din salarii de 464.834 lei, adică 38.736 lei lunar, în vreme ce contabila-şefă Vasilica Hoţescu a încasat pe parcursul anului trecut salarii totale de 372.228 lei, rezultând o medie de 31.000 lei pe lună!
► Directorul RATEN cumulează salariul, pensia şi o sinecură la Apă Canal
Salarii de invidiat, la care muritorii de rând nici nu pot visa, sunt evident şi la RATEN, unde directorului Octavian Uţă i-au intrat anul trecut în cont 467.573 lei din salarii, adică aproape 39.000 lei pe lună! Între timp, în buna tradiţie de pe platforma de la Mioveni, domnul Uţă s-a şi pensionat, aşa că a început să-i intre în conturi şi pensia, raportând anul trecut venituri de 67.164 lei la acest capitol. Şi, pentru că aceşti bani erau cam… puţini pentru directorul general de la RATEN, Uţă s-a mai pricopsit cu o sinecură: nişte „mărunţiş” de 48.000 lei pe an (4.000 lei pe lună) pentru activitatea de administrator la Apă Canal.
Fizician şi cercetător ştiinţific, directorul adjunct Marian-Cătălin Ducu este şi el fericitul beneficiar al unui salariu mediu lunar de 32.300 lei de la RATEN (387.610 lei pe an), la care se adaugă cel încasat pentru activitatea de conferenţiar universitar doctor la Politehnica Bucureşti, de circa 9.300 lei pe lună (111.477 venit anual pentru activitatea didactică).
Deşi nu are nici în clin nici în mânecă cu activitatea de cercetare şi a aterizat la ICN doar graţie unei conjuncturi politice favorabile, liberalul Sorin Apostoliceanu obţine 362.635 lei pe an pentru funcţia de director economic al Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară, adică vreo 30.000 lei pe lună.
Într-o Românie în care guvernanţii cer sacrificii, impun măsuri dure şi taie de la cei mulţi, există o castă de bugetari de lux care sfidează orice logică a decenţei. Pe platforma nucleară de la Mioveni, salariile şi pensiile uriaşe încasate concomitent au devenit nu excepţii, ci regulă. Rămâne de văzut dacă cei aflaţi la putere vor tăia nu doar de la popor, ci şi din privilegiile acestei elite ale căror venituri atârnă ca o piatră de moară de bugetul public.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Fostul consul onorific al Serbiei la Piteşti – în spatele unui imperiu al prostituţiei