anchetaonline.ro

Salariul mediu net al românilor a crescut cu 5 lei

de | 14.12.2022 11:45 | Știri, După subiect, Economic, Național

Deși au fost înregistrate creșteri salariale, puterea de cumpărare a românului pare tot mai mică. În bugetul familiei aceste majorări ale venitului nu țin pasul cu creșterile prețurilor. Astfel, potrivit comunicatului de presă transmis de la cei de la Direcția Județeană de Statistică (DJS) Argeș în luna octombrie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 6461 lei, cu doar 4 lei (+0,1%) mai mare decât în luna septembrie 2022, iar indicele câştigului salarial real a fost 98,8% în luna octombrie 2022 față de luna septembrie 2022.

Astfel, potrivit sursei citate, câştigul salarial mediu net a fost 4008 lei, în uşoară creştere, cu 5 lei (+0,1%) față de luna septembrie 2022. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9427 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2238 lei). Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,1%. Indicele câştigului salarial real a fost 98,1% în luna octombrie 2022 față de aceiași lună a anului  2021. Indicele câştigului salarial real a fost 98,8% în luna octombrie 2022 față de luna septembrie 2022.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

Octombrie 2022 comparativ cu septembrie 2022

În luna octombrie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna septembrie 2022, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s- au înregistrat: cu 12,5% în activităţi de editare; între 4,5% și 8,5% în transporturi aeriene, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor din tutun, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), transporturi pe apă; între 1,5% și 4,0% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, alte activităţi extractive, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare), tranzacţii imobiliare, fabricarea echipamentelor electrice, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, fabricarea băuturilor.

Unde a scăzut salariul

Scăderile câștigului salarial mediu net faţă de luna septembrie 2022 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție ori de încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte). Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s- au înregistrat după cum urmează: cu 53,8% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, cu 38,7% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 19,6% în extracţia minereurilor metalifere, în principal ca urmare a acordării în luna precedentă de prime ocazionale și stimulente, bonusuri pentru management, pentru performanțe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”; între 3,5% și 5,5% în activităţi de servicii anexe extracţiei, telecomunicaţii, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor; între 2,0% și 3,5% în industria metalurgică, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

În sectorul bugetar, în luna octombrie 2022 s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+1,3%), respectiv în sănătate şi asistență socială (+0,5%). În administraţia publică, câştigului salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (- 0,2%).

Foto descriptiv.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Olimpicii români, premiați. Iată cu ce sume

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: INS