Salvamont Argeș trage un semnal de alarmă privind riscurile majore pe care le presupune activitatea electrică intensă din timpul furtunilor. Atenționarea vine într-un context în care descărcările electrice s-au intensificat în zonele montane și nu numai. Astfel, cei de la Salvamont Argeș, au revenit cu câteva sfaturi concrete pentru a evita tragediile: cum să te protejezi pe munte, de ce să nu alergi în timpul unei furtuni și unde este cel mai sigur loc în astfel de situații. Informații esențiale pentru orice iubitor de drumeții, ciclist sau simplu trecător surprins de vremea severă!
”Atenție maximă, activitatea electrică a fronturilor de precipitații este foarte intensă!
Dacă începe ploaie cu descărcări electrice, căutați căi de retragere din crestele munților, unde sunteți cel mai expuși.
Inclusiv în zonele joase, plate, o deplasare cu motocicleta sau bicicleta vă poate expune! În mașini suntem protejați, fiind cușcă Farraday, curentul se scurge pe caroseria metalică.”, este atenționarea celor de la Salvamont Argeș.
”NU o luați la fugă când fulgeră deasupra voastră”
De altfel, Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș explica în august 2024 ce trebuie să facem dacă ne prinde furtuna pe munte. Și aceste explicați veneau în contextul în care atunci erau înregistrate mai multe cazuri de persoane lovite de fulger.
”Trebuie să gândim că tot solul e încărcat electrostatic, permanent. Dacă am putea să vizualizăm, să presupunem ca arată ca un fel de ceață pana la 0,5-1 m, în funcție de condiții meteo etc. Ei bine, când trece prin această ceață un om sau un animal, acesta având propria sarcină electrică, în urma sa apare pt câteva secunde, exact ca la ceață, o „gaură” în acel strat, care se „acoperă” iar cu energia electrostatică (potențial) în secundele următoare. „Gaura” aceea se numește gol de potențial. Cu cât viteza e mai mare, cu atât golul de potențial e pe o lungime mai mare, reacoperindu-se treptat din urmă. În momentul când trăznește, fulgerul caută să „echilibreze” golul apărut, venind însă cu toată forța pe care o are la dispoziție, milioane de volți și amperi. Acest lucru face ca, spre exemplu la deplasarea în șir indian, întotdeauna ultimii să fie cei mai expusi. Nu înseamnă că e sigur să mergi primul, pentru că la deplasare oricum apare golul de potențial, dar în spate pericolul e mult mai mare, fiind „gaura” mai mare. Cea mai bună soluție când avem descărcări electrice deasupra noastră, e să stăm în spațiu deschis cât mai mici „pe vine” (atenție, nu în fund!) până se îndepărtează frontul.
NU o luați la fugă când fulgeră deasupra voastră, aceasta fiind o rețetă bună să atrageți fulgerul în golul de potențial creat, care este mai mare și se acoperă mai greu în cazul acesta!
NU vă adăpostiți sub copaci sau la baza stâncilor, acestea fiind oricum „ținte” ale fulgerelor și putând fi electrocutați de curentul scurs la descărcare!”, explica Ion Sănduloiu.
Sursă foto: FB Ion Sănduloiu (Foto credit: Sorin Lazăr).
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Lista completă a laureaților. ”Un simplu accident” triumfă la Cannes 2025