Sancțiuni severe pe Transfăgărășan: Turiștii care hrănesc urșii vor fi amendați de două ori

de | 03.09.2024 17:50 | Eveniment, Importante, Județean, Național

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) anunță că a solicitat sprijinul Jandarmeriei Române și Direcției Rutiere pentru a combate problemele provocate de urșii care cerșesc hrană pe DN7C Transfăgărășan.

Astfel, echipele mixte de control vor putea aplica amenzi atât pentru hrănirea urșilor, cât și pentru staționarea ilegală pe drumul național.

Prin urmare, turiştii care vor opri pe Transfăgărăşan, pe porțiunea cuprinsă între zona de acces către traseul Valea lui Stan și Valea cu Pești, pentru a hrăni urşii vor fi amendați de două ori, o dată pentru că dau mâncare animalelor, iar a doua oară pentru că opresc pe drumul naţional.

Având în vedere situația tot mai alarmantă de pe DN7C Transfăgărășan, din județul Argeș, provocată de prezența așa-numiților urși-cerșetori pe porțiunea cuprinsă între zona de acces către traseul Valea lui Stan și Valea cu Pești, am solicitat sprijinul Jandarmeriei Române și Direcției Rutiere, în interes public, pentru a putea preveni, în perioada următoare, eventualele incidente care se pot solda cu victime umane sau pagube materiale. Cu siguranță, prezența reprezentanților celor două organe de control, alături de noi, pe zona respectivă, va descuraja, practica ilegală a hrănirii animalelor sălbatice și staționarea autovehiculelor pe partea carosabilă, care au devenit obișnuință pentru majoritatea turiștilor care vizitează zona sau pentru șoferii aflați în tranzit, pe acest drum național cunoscut pentru porțiunile cu vizibilitate scăzută și cu foarte multe curbe”, a declarat Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele ANPM.

Hrănirea urșilor este sancționată cu amenzi între 500 și 1.500 de lei conform Legii 407/2006, iar staționarea neregulamentară poate atrage amenzi între 290 și 725 de lei conform Codului Rutier.

Președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru, a explicat că numărul incidentelor cu urși a crescut, provocând costuri mari pentru despăgubiri.

În cursul anului 2023, au fost încheiate 260 de procese-verbale, pentru astfel de incidente, doar în județul Argeș, în sumă totală de 509.158 de lei. Mai mult decât atât, în acest an, numărul proceselor verbale încheiate în urma unor incidente de acest fel a ajuns la 68, iar valoarea totală a sumelor care trebuie achitate de statul român este de 236.872 de lei.”, transmite ANPM

În prezent, autoritățile din Argeș au început demersurile pentru capturarea și relocarea urșilor în adăposturi special amenajate. Până la rezolvarea problemei, este esențial ca oamenii să înțeleagă că staționarea în zonele respective și apropierea de aceste animale nu aduce niciun beneficiu animalelor, turismului sau bugetului de stat și poate duce la atacuri iminente.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Scădere semnificativă a înmatriculărilor de autoturisme noi în august 2024, dar piața rămâne în creștere pe primele opt luni

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Agenția Națională pentru Protecția Mediului | DN7C | Transfăgărășan