O descoperire arheologică semnificativă a fost realizată în comuna argeșeană Șuici, în cadrul cercetărilor ample efectuate pe traseul secțiunii 3 a autostrăzii Sibiu – Pitești. Excavările, realizate ca parte a unui proiect de cercetare preventivă, au scos la lumină o așezare getică și numeroase artefacte.
Descoperirile au avut loc în perimetrul unui sit format din 14 complexe, fiind confirmată existența unei locuiri getice pe terasa înaltă de pe partea stângă a văii superioare a Topologului. Totodată, cercetările au relevat și urme de locuire din perioada bronzului mijlociu, aparținând culturii Tei.
Misterul din spatele descoperirii: de ce a fost așezarea getică locuită doar o scurtă perioadă?
Corina Borș, arheolog la Muzeul Național de Istorie, a explicat pentru „Adevărul” că cercetările efectuate în anul 2023, urmate de prospecțiuni în 2024, au adus dovezi clare ale unei așezări getice, identificată pe baza materialului ceramic descoperit, printre care se numără vase specifice tipurilor „fructieră”, „pepene” și „borcan”. Aceste vase, realizate cu tehnici specifice, sunt caracteristice civilizației getice, ce a locuit în această zonă în perioada antichității.
Așezarea de la Șuici pare a fi o locuire temporară, iar motivele pentru care locuințele au fost părăsite sunt încă neclare. Fie că a fost din cauza invaziilor romane sau a unei alunecări de teren, zona este afectată de aluviuni, ceea ce a contribuit la distrugerea parțială a sitului. Deși a fost o locuire de scurtă durată, situl este bogat în complexe arheologice, incluzând locuințe semiadâncite, vetre și gropi menajere”, a detaliat Corina Borș.
Pe lângă materialul ceramic specific getic, cercetările au scos la iveală și artefacte din perioada bronzului mijlociu, aparținând culturii Tei. Acestea includ vase bitronconice decorate cu tehnici de impresiune sau incizie, semnătura civilizației Tei fiind vizibilă în stilul artistic al ceramicii.
Sursa foto: Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Județean Vâlcea
Material din ediția tipărită