Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. Ce nu avem voie să facem de Rusalii

de | 23.06.2024 08:53 | Importante, Lifestyle, Național

Rusaliile, cunoscute și sub numele de Pogorârea Sfântului Duh, reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine, celebrată la 50 de zile după Paște. Una dintre cele mai vechi sărbători creștine, prăznuită încă din vremea apostolilor, Rusaliile marchează momentul biblic al Pogorârii Duhului Sfânt peste apostoli și întemeierea Bisericii creștine.

Rusaliile se sărbătoresc anul acesta pe 23 iunie şi pică duminica, iar mâine, pe 24 Iunie, este zi liberă pentru angajaţii români.

Cunoscută, în popor, și ca Cincizecimea sau Duminica Mare, sărbătoarea Rusaliilor nu are o dată fixă, ci este celebrată, în fiecare an, duminica, la 50 de zile după Paști, amintind creștinilor de ”limbile de foc” pogorâte peste Apostoli, care astăzi sunt închipuite sub forma frunzelor de nuc și de tei. Credincioșii aduc aceste frunze la biserică, pentru a fi sfințite, apoi duse acasă pentru a fi așezate la icoane și la uși.

Tradiții și obiceiuri de Rusalii

Denumirea sărbătorii vine de la Rosalia, o sărbătoare romană a trandafirilor și rozelor, ce în trecut era închinată și strămoșilor. De asemenea, în trecut, oamenii credeau că Rusaliile sunt spiritele morților sau ielele, care au ieșit din morminte pentru a sărbători Paștele cu cei vii. În Bărăgan, se crede că ielele pot lua mințile oricui. Se mai spunea că apar doar pe timpul verii și pedepsesc oamenii care nu le respectă zilele. Pentru a fi feriți de iele, oamenii respectă și astăzi numeroase obiceiuri.

Se spune că Rusaliile răpesc uneori un tânăr frumos ca să joace cu el, apoi îl eliberează, dar acesta nu trebuie să povestească ce a văzut, în caz contrar ar putea fi pedepsit.

Pentru a nu fi ”luați de Rusalii” sau pociți de iele, oamenii poartă în buzunare usturoi, leuștean sau pelin.

Legat de sărbătoarea Rusaliilor, românii păstrează multe obiceiuri, dar cel mai cunoscut dintre acestea este jocul călușarilor – Călușul, tradiție proclamată de către UNESCO drept capodoperă a patrimoniului oral și imaterial al umanității. De exemplu, în Oltenia este celebru Dansul Călușarilor, care este văzut ca un joc ce aduce noroc și sănătate. În cea de-a doua zi a sărbătorii, călușarii merg la colindat și alungă spiritele rele din locuințele în care ajung.

În Ardeal, oamenii respectă obiceiul cunoscut ca ”udatul nevestelor”. Potrivit acestuia, soțiile sunt stropite cu apă pentru a se menține sănătose și frumoase întreg anul.

Ce nu e bine să faci de Rusalii

În zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că ielele te pot prinde și te vor pedepsi.

De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă pot dat de spiritele rele. De asemenea, se spune că cei care se ceartă în această zi vor fi ”luați de Rusalii”.

Foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Înfrângere cu Belgia. Calificarea României în optimi se decide în meciul cu Slovacia

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Belgia | Roman | Rusalii | Slovacia

Ultimele articole