Consiliul Județean Argeș vă invită să vă bucurați de o săptămână plină de activități culturale și artistice, între 12 și 18 aprilie 2025. De asemnenea, evenimente importante sunt programate și în acest weekend cu ocazia celei de-a 48-a ediții a Festivalului „Simfonia Lalelelor”. Piteștiul se transformă într-un veritabil hub cultural, oferind spectacole de teatru, concerte, expoziții de artă și multe altele, toate dedicate celebrării primăverii și a tradițiilor pascale.
Consiliul Județean Argeș vă invită să participați la activitățile cultural – artistice organizate de către instituțiile subordonate, în perioada 12 – 18 aprilie 2025.
De Florii, Piteștiul se îmbracă în culoare și parfum: în acest weekend, are loc cea de-a 48-a ediție a Festivalului „Simfonia Lalelelor”. Organizat de către Primăria Municipiului Pitești, evenimentul se desfășoară în Parcul „Lunca Argeșului”, dar și în zona centrală a orașului, unde a avut loc deschiderea festivalului.
SÂMBĂTĂ – 12 APRILIE
Ora: 11.30 – LĂDIȚA FERMECATĂ – „Lădița fermecată” este una dintre producțiile longevive ale Teatrului „Alexandru Davila” din Pitești. Copiii vor fi încântați de personaje precum Cocoșelul jucăuș, Vulpița cea șireată, Iepurașul cel naiv și altele, întâlnite într-o atmosferă de basm. Nu este un spectacol care scoate în evidență doar prestația fascinantă a actorilor, ci și modul ingenios cu care ei mânuiesc păpușile. „Lădița fermecată” este un spectacol care-i animă pe copii, le antrenează imaginația și energia pozitivă. (TEATRUL ”ALEXANDRU DAVILA” – Sala Studio „Liviu Ciulei”).
Ora: 17.00 – Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș în parteneriat cu Centrul Cultural Pitești desfășoară un program artistic organizat de clasa de Canto Muzică Ușoară coordonator Alexandra Tăbuș, în cadrul Evenimentului „Simfonia Lalelelor”, ediția a 48-a pe scena din Parcul Lunca Argeșului.
Ora: 19.00 – CU SUFLETUL NU-I DE GLUMIT – CU SUFLETUL NU-I DE GLUMIT este alegerea făcută de Sorin Militaru, un regizor cu palmares valoros, pentru scena Teatrului „Alexandru Davila”. Spectacolul, bazat pe textul scriitorului austriac de origine bulgară Dimitré Dinev, este o tragicomedie care provoacă privitorul la o meditație profundă despre viață și moarte. Întreaga acțiune se desfășoară la un priveghi unde prietenii defunctului caută să respecte obiceiurile din spațiul balcanic specifice acestui eveniment. Scena de început îl are în prim plan chiar pe Nikodim, defunctul, în momentul în care încearcă să treacă spre lumea de dincolo, dar nu are banii necesari să facă plata barcagiului. Tot ce urmează face trimitere fie la ritualul priveghiului, fie la diverse neîmpliniri ale vieții protagoniștilor (cei patru prieteni, colegi de șantier cu Nikodim, soția defunctului, bocitoarea, muzicantul și o stripteuză). Balanța se înclină, periodic, către cele lumești versus cele din lumea de dincolo, iar priveghiul devine motiv de jale, de distracție, de reflecție. În tot acest context, muzica este un necesar obligatoiu. Afectați de moartea prietenului, dar copleșiți de problemele personale, protagoniștii acțiunii ajung, în unanimitate, la concluzia că „timpul nu mai are nicio importanță” și că „moartea aduce cu adevărat seceta în sufletul oricui”. Sorin Militaru și-a ales actori cu experiență și, împreună, vă propun această producție care nu doar sugerează, ci evidențiază clar: CU SUFLETUL NU-I DE GLUMIT. (TEATRUL ”ALEXANDRU DAVILA” – Sala Mare).
DUMINICĂ – 13 APRILIE
Ora: 11.30 – RAPUNZEL – „Spectacolul muzical pentru copii, „Rapunzel”, este realizat după textul fraților Grimm, în regia lui Cristian Mitescu. Piesa este o adaptare modernă a poveștii originale, fiind folosit un limbaj contemporan, în versuri. Rapunzel este o prințesă răpită de o vrăjitoare din sânul familiei regale. În demersul de a scăpa, aceasta este ajutată de un tânăr, cei doi îndrăgostindu-se ulterior. Povestea de d dragoste triumfă, tinerii rămânând împreună în ciuda împotrivirii vrăjitoarei care se hrănea cu tinerețea fetei. Este un spectacol dinamic, în care sunt folosite păpuși mecanice, vivante pentru a atrage publicul juvenil.”’ (TEATRUL ”ALEXANDRU DAVILA” – Sala Studio „Liviu Ciulei”).
Ora: 13.00 – Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș în parteneriat cu Centrul Cultural Pitești, Orchestra „Doina Argeșului” și invitații săi susțin un program artistic în cadrul Evenimentului „Simfonia Lalelelor”, ediția a 48-a pe scena din Parcul Lunca Argeșului.
Ora: 19.00 – LOVE IS IN THE AIR – LOVE IS IN THE AIR – „spectacol pentru îndrăgostiții de orice vârstă, o fantezie revuistică, plină de antren, unde dragostea cântă și se cântă, asezonată cu momente vesele care surprind tot spectrul emoțiilor dătătoare de „fluturi în stomac”, de la reveria romantică la ridicolul sublim și coregrafii inspirate care ne imbie și ele la zbor. Un prilej de suspendare a cotidianului pentru încărcarea rapidă a motorașului inimii, capricios și independent.” – Cezar Ghioca, regizor. (TEATRUL ”ALEXANDRU DAVILA” – Sala Mare).
LUNI – 14 APRILIE
În Holul de Acces Sala de Consiliu – C.J. Argeș va avea loc expoziția de icoane și ouă pictate „CREDINȚA PRIN OCHII COPIILOR” a claselor de iconografie Pitești, coordonator clasă Diana Tănase, secția externă pictură icoane Dragoslavele, coordonator clasă Rafael Cîrstina și ouă pictate de copiii claselor de pictură (Pitești, Bradu, Bârla, Bogați, Domnești) ale Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș, instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș. Vă invităm să descoperiți frumusețea artei sacre și a tradițiilor pascale în cadrul expoziției noastre de icoane și ouă pictate. Evenimentul reunește lucrări realizate de copii talentați, care, prin măiestria lor, dau viață simbolurilor pascale și spiritualității creștine. Fiecare exponat reflectă măiestria, răbdarea și credința creatorilor săi, oferind o experiență vizuală și sufletească deosebită.
Activități culturale organizate de BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ:
În perioada 12 – 18 aprilie – FEMINITATEA VEACULUI TRECUT – Expoziție de facsimile (extrase din revista ”Oglinda lumii” – 1924), reprezentând obiecte de vestimentație și tendințe din moda perioadei interbelice. (Holul BJA – Etajul al-II-lea).
În perioada 12 – 18 aprilie – AUTORI DE PE 4 CONTINENTE – Expoziție de cărți, clasice și premiate național și internațional, organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Drepturilor de Autor – 23 aprilie. (Holul BJA)
În perioada 12 – 18 aprilie – PRIMĂVARA ARTELOR 2025. ECOURI DE PRIMĂVARĂ – Expoziție de pictură – acuarelă – realizată de elevii Școlii Populare de Arte și Meserii din Pitești. (Holul BJA)
14 aprilie – ESENȚE. PERSPECTIVE. PERSONAJE – Cronică dramatică la spectacolul ”FRUMOASĂ ȘI COOL” de Alexandra Ares, o producție a Teatrului ”Al. Davila” din Pitești, în parteneriat cu Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale” din Chișinău. (Online)
În perioada 12 – 18 aprilie – TRADIȚII ȘI OBICEIURI – LA GRANIȚA DINTRE UNITATE ȘI DIVERSITATE – Expoziție de desene, felicitări și diverse obiecte decorative, lucrate manual – un omagiu adus Sărbătorilor Pascale; lucrările sunt realizate de elevi de la Școala Gimnazială ”Ion Pillat” din Pitești. (BJA – Centrul Europe Direct Argeș).
Expoziții permanente și temporare organizate de Muzeul Golești sau în parteneriat cu alte instituții de cultură:
– Expoziție de ceramică Culorile pământului. Sunt expuse piese de ceramică aflate în patrimoniul Muzeului Golești.
– Expoziție Hermann Oberth, Dorin Dumitru Prunariu. Expoziția este organizată în parteneriat cu Muzeul Național Al Aviației Române
– Expoziția Cioplitorul de gânduri – In memoriam Nicolae M. Nica (martie-mai)
– Expoziția de pictură Omagiu dedicată Zilei Internaționale a Femeii (martie-mai)
– Expoziția temporară „Liniștea/Strigătul mut”. Expoziție personală a artistei Mihaela Cîmpeanu, (18 februarie – 4 mai)
– Expoziție de costume populare din zonele etnografice ale țării din patrimoniul Muzeului Golești Portul popular românesc – măreție și rafinament
– Expoziție temporară Școala de altă dată!. Expoziția a fost realizată în parteneriat cu Asociația „Muzeul Jucăriilor” din București;
– Expoziție temporară Pe urmele Goleștilor (secția de istorie a Goleștilor);
– Expoziția tematică despre sistemul medical din spațiul românesc (sec. al XIX-lea) Bolnița banului Radu Golescu.
– Program educațional: Muzeul Golești în vizită la școlile argeșene – prelegeri tematice despre sărbătorile pascale – Eveniment organizat în parteneriat cu instituții de învățământ din județul Argeș.
MUZEUL GOLEȘTI își așteaptă vizitatorii în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 09.00-18.00.
MUZEUL JUDEȚEAN ARGEȘ:
PROGRAM SPECIAL DE PAȘTI – 2025
În perioada 18 – 21 aprilie 2025, toate secțiile Muzeului Județean Argeș vor fi închise pentru public, cu ocazia Sărbătorilor Pascale.
Excepție face Cetatea Poienari, care va fi deschisă în perioada 14 – 18 aprilie 2025, cu program normal de vizitare. În zilele de 19, 20 și 21 aprilie 2025, aceasta va fi închisă.
Programul normal de funcționare va fi reluat începând cu data de marți, 22 aprilie 2025.
Expoziții temporare
„Reflecții divine” – Un dialog vizual între credință și contemporaneitate – Galeria de Artă Naivă, Muzeul Județean Argeș – Perioada: 10 aprilie – 9 mai 2025 – Vernisaj: Joi, 10 aprilie 2025, ora 15:00 – Expoziție de artă religioasă contemporană, semnată de Liviu Dumitrescu și Florian Mihăilescu. Icoane și picturi ce aduc în prim-plan sacralitatea reinterpretată prin ochii prezentului.
Exponatul lunii aprilie – Nicolae Tonitza – „Portret de fetiță” – Galeria Națională de Artă Naivă, intrarea din Bulevardul Eroilor
– Perioada: 1 – 30 aprilie 2025 – Program de vizitare: Luni – Duminică, 09:00 – 19:00 O lucrare emblematică semnată de Tonitza, ce surprinde puritatea și melancolia copilăriei, reflectată în privirea expresivă a unei fetițe.
– Exponatul lunii aprilie la Muzeul Județean Argeș este „Portret de fetiță”, semnat de Nicolae Tonitza – pictorul care a surprins ca nimeni altul puritatea și melancolia copilăriei. Privirea fetiței, cu ochii mari și expresivi, ascunde un univers tăcut, plin de visare. O mărturie emoționantă a sensibilității și geniului artistic al lui Tonitza.
Microexpoziția va fi deschisă în perioada 1-30 aprilie și va putea fi vizitată de luni până duminică, între orele 9.00-19.00, la Galeria Națională de Artă Naivă, intrarea din Bulevardul Eroilor.
Expoziții permanente
Galeria Națională de Artă Naivă
Loc: Corpul C, Intrarea dinspre B-dul Eroilor, Str. Armand Călinescu, nr. 44
Expoziția Sportului Argeșean – „Campionii”
Loc: Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44
Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-19:00
Castrul roman Câmpulung – Jidova
Loc: DN 73, Câmpulung, jud. Argeș
Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-17:00
Expoziția Memorială „Dinu Lipatti”
Loc: Comuna Leordeni, Sat Ciolcești, jud. Argeș
Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-17:00
Lapidarium
Loc: Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44
Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-19:00
Planetariul
Loc: Corpul C, Intrarea dinspre B-dul Eroilor, Str. Armand Călinescu, nr. 44
Program de vizitare: Marți-Duminică, 09:00-17:00 (doar cu programare prealabilă la telefon: 0723.344.586)
Foto descriptiv. Sursă foto: FB CJ Arges.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Concert cameral de excepție, în avanpremiera Simfoniei Lalelelor 2025!