Șapte persoane au murit în urma inundațiilor devastatoare din Galați

de | 16.09.2024 15:51 | Eveniment, Național

INFORMAȚII NOI

Numărul persoanelor decedate în urma inundațiilor din Galați a crescut la 7.

Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, în zona loc. Grivita din județul Galați, a fost identificată 1 victimă decedată, numărul total al persoanelor decedate fiind 7”, au transmis reprezentanții DSU.

Totodată, urmare a hotărârilor Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență constituite în județele Galați și Vaslui, prin intermediul cărora s-a solicitat declararea stării de alertă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, viceprim ministrul, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu a aprobat instituirea stării de alertă la nivelul celor două județe.

În acest sens, de la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență a fost trimisă informarea către Instituțiile Prefectului Galați și Vaslui, urmând să fie emise noi horărâri ale CJSU care să cuprindă măsuri punctuale ce trebuie întreprinse în sprijinul comunităților afectate.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Șase persoane au murit iar alte două sunt date dispărute în urma inundațiilor fără precedent din Galați. Vremea rea a lăsat în urmă doar dezastru, apa înghițind animale, mașini și animale și bunuri ale locuitorilor.

Pompierii salvatori au avut misiuni dificile în ultimele zile, aceștia au acționat pentru recuperarea localinicilor și evacuarea apei.

inundații

Au fost situații în care localnicii afectați au fost recuperați cu ajutorul excavatoarelor, alții au fost cărați de către pompieri, inclusiv un elicopter Black Hawk al IGAv a intervenit în județul Galați.efectuând misiuni de survol, cât și misiuni de căutare-salvare.

Casele din localitatea Slobozia Conachică au fost afectate în proporție de peste 70%, oamenii rămânînd doar cu hainele de pe ei.

În continuare veștile nu sunt prea bune. Din păcate pericolul apărut după dezastrul provocat de cele mai mari inundaţii nu a trecut. Chiar și astăzi sunt intervenţii contracronometru în zonele devastate de viituri.

În Vaslui de exemplu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă e în alertă maximă, iar pompierii intervin cu utilaje şi motopompe.

inundații

A fost cerut ajutorul şi din alte judeţe, iar sute de salvatori au fost mobilizaţ.

Mai multe gospodării şi drumuri din Iaşi au fost inundate. Debitul apelor din zonă a început să crească.

pericolul dupa cele mai mari inundatii nu a trecut alerta maxima in vaslui sute de salvatori mobilizati drumuri inundate si in iasi 923178 - Șapte persoane au murit în urma inundațiilor devastatoare din Galați

Hidrologii au anunțat un cod roșu de inundații valabil până marți la ora 12.00 pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Vaslui – amonte S.H. Bârlad (judeţele: Vaslui şi Iaşi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi).

Aceștia mai anunță și un cod portocaliu valabil tot până mâine, la ora 18:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Negreşti – amonte S.H. Bârlad şi afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Bârlad (judeţele: Vaslui, Iaşi şi Galaţi), râul Bârlad – pe sectorul aval S.H. Bârlad (judeţele: Vaslui şi Galaţi), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte cu râul Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Jijia – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Iași, Vaslui și Galaţi).

inundații

Un cod galben de inundații a fost anunțat până marți la ora 24.00. Vizate sunt râurile din bazinele hidrografice: Bârlad (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Botoșani și Iași), Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi) şi Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Iași, Vaslui și Galaţi).

În aceste zone, potrivit hidrologilor, vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

 

Video: YouTube maigov

Foto: captura video

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

(Video) Vremea rea a făcut prăpăd în Argeș! Inundații, copaci căzuți și trafic afectat

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare: